Az emésztőszervi daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület kötelessége, hogy felhívja a figyelmet a méltánytalanságokra. Az egyedi méltányossági eljárások anomáliáira betegek, orvosok, sőt az egészségbiztosítási pénztár szakértői is rávilágítottak már, mégsem történt változás

A Gyógyulj Velünk Egyesület sajtóközleménye

– Sajtóanyag azonnali, szabad felhasználásra –

2013. október 28.


Rákgyógyszerek: méltánytalan méltányosság

Elfogadhatatlan az egészségbiztosítási pénztár egyedi méltányossági eljárása, amely révén a társadalombiztosítás egy adott gyógyszert az egyik betegnek kifizet, egy másiknak pedig nem – szögezi le az emésztőrendszeri daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület. A betegszervezet változtatást sürget, mert védhetetlennek tartja, hogy egy rákbetegnek hosszú heteken át kelljen várakoznia a finanszírozó egyedi válaszára, majd elutasítás esetén azzal a tudattal kelljen élnie: bár lenne számára hatékony terápia, de azt nem kaphatja meg.

Az egyedi méltányossági eljárás keretében a betegek – a kezelőorvosuk által összeállított rendkívül részletes betegdokumentációval és szakmai indoklással – olyan gyógyszerekhez kérvényezhetnek finanszírozást az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP), amelyeket az adott betegségtípusban az OEP egyébként nem finanszíroz. Amint az eljárás nevében is szerepel, az elbírálás „egyedi” alapon történik.

– Egyik áttétes vastagbélrákos betegtársunknak az életkilátásait javítani képes, ezért a szakorvosa által indokoltnak tartott, a hazai finanszírozásban nem elérhető onkológiai gyógyszer iránti kérelmét elutasította az OEP, viszont úgy tudjuk, ugyanazt a tablettát más beteg megkapta. Átláthatatlannak és igazságtalannak érezzük az egyedi méltányossági eljárás rendszerét – szögezi le Lakos István, az emésztőrendszeri daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület (GYVE) elnöke. A betegszervezet – vastagbélrákon ugyancsak átesett – vezetője leszögezi: olyan finanszírozási szisztémára van szükség, amely nem tesz különbséget beteg és beteg között, hanem biztosítja, hogy ha a kezelőorvos egy terápiát indokoltnak és előnyösnek tart a páciensénél, akkor azt a betege rövid időn belül megkaphassa. A betegszervezetek hosszú évek óta harcolnak az egyedi méltányossági eljárás ellen, amelyet nyilatkozataik alapján az OEP vezetői is rossznak tartanak.

– Az is válasz a döntéshozók részéről, ha közlik, hogy mennyi pénzt lehet maximálisan egy rákbetegre fordítani, s milyen összeghatárt nem lépnek át, mert másra kell a pénz. De akkor ennek a kijelentésnek vállalják fel az egészségpolitikai döntéshozók a nyilvánosság előtt is a felelősségét, s ne betegenként döntsenek arról, hogy kinek fér még bele a kezelése a keretbe és kinek már nem – szögezi le Lakos István.

– A Gyógyulj Velünk Egyesületet gyógyult és a rákbetegséggel küzdő daganatos betegek alapították, hogy közösségbe hívják a sorstársakat, figyelemfelhívó akciókkal segítsék a rákbetegségek mielőbbi felismerését, s hogy a nyilvánosság és a döntéshozók előtt is kiálljanak az emésztőszervi daganatos betegekért és családjaikért. Az egyesület a vékonybél-, vastagbél- és végbélrákkal kezelt rákbetegek mellett a nyelőcsőrákkal, májdaganattal, gyomordaganattal, hasnyálmirigyrákkal, gasztrointesztinális stróma tumorral (GIST) kezelt betegek országos civil szervezete.

Sajtóinformációk és interjúszervezés érintett betegekkel és a Gyógyul Velünk Egyesület elnökével:
B. Papp László sajtószóvivő (0630) 261-8789

 

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Beszámoló a MRL emlőszűrő buszának működéséről

A Magyar Rákellenes Liga szűrőbusza 5 éve segíti az „Egészséges Vásárhelyért Program” keretében, a Hódmezővásárhelyi Kistérség lakosainak emlőszűrését, amely 67%-os eredményével megközelítette a népegészségügyi szempontból kívánatos 70 %-ot.

Egyéb

„Fizikai aktivitással és szűrésekkel az egészségért” a Férfiak Nemzetközi Hete alkalmából

Június 8-án a Férfiak Nemzetközi Hete alkalmából a Salgótarjáni Alapszervezet immár negyedszer egészségnapot szervezett a Salgótarjáni Járási Hivatal Népegészségügyi Intézetével együtt, a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban, Eötvös Mihály alpolgármester úr fővédnökségével.

Egyéb

25 éves az “Együtt a rák ellen” Lelkisegély és Információs Telefonszolgálat

Szeptemberben ünnepelte a telefonszolgálat 25 éves fennállását. Régi és új ügyelők jöttek össze, hogy meséljenek a kezdetekről és a folytatásról. Mindenki hozott egy történetet. Rozványi Balázs, a Liga elnöke köszöntötte a telefonszolgálatos munkatársakat, kitért arra, Olvass tovább...