2013. június 9-én a Magyar Rákellenes Liga zarándokcsoportja részt vett azon az ünnepségen, amelyen dr. Spányi Antal Fejér megyei megyéspüspök megszentelte Szent Ágotának, az emlőbetegek védőszentjének tiszteletére készített emlékhelyet.

Ezzel a szertartással ismét bővült azon kegyhelyek száma, ahol hívő és talán nem hívő emberek is nyugalmat, lelki békét kaphatnak, gyógyulást remélhetnek.
A kegyhely Sárszentágotán, ebben a közel ezer éves Fejér megyei faluban, a lakosság teljes összefogásával, Baranyák István polgármester úr vezetésével készült el idén tavasszal.

Az oklevelek 1334-ben említik először Sárszentágota települést, ekkor Sancta Agathanak nevezték. 1898-ban földrajzi adottságai miatt nevéhez a „sár” előtagot kapta, mint a környéken sok más település. A Szűz tiszteletére épített katolikus temploma 1740-ben még csak kápolna volt, majd 1753-ban templommá bővítették a jezsuiták.
Szent Ágotát azért választották az emlőbetegek védőszentjévé, mert mikor hű maradt hitéhez és ellenállt a római helytartó közeledésének, bosszúból melleit levágták, és halálra kínozták.
Szent Ágota kultusza egy halála utáni csodatettével kezdődik. Egy évre a történtek után kitört az Etna, és az Ágota sírjáról levett fátyollal sikerült megállítani a lávafolyamot.
A most felszentelt kegyhelyen Szent Ágota egy gyönyörű, fiatal leány, ám kezében a vasfogó emlékeztet vértanúságára, amely 250-ben történt Szicíliában.

A Magyar Rákellenes Liga örömmel szervezett egy 50 fős zarándokcsoportot a Szent Ágota kegyhely szentelési ünnepségére. A faluban meleg, baráti fogadtatásban volt részünk. Sokan összegyűltek a templomkertben elhelyezett emlékmű köré, és meghatottan hallgatták a felszólalókat. Polgármester úr köszöntője után Magyar József nyugalmazott iskolaigazgató beszélt a falu történetéről, a helyi Plébános atya Szent Ágota életét ismertette. Püspök úr rövid beszéde, közös ima és a szenteltvízzel való meghintés az emlékhelyet kegyhellyé változtatta. Már nem egy szép faragott kő állt előttünk, hanem egy imádságra méltó, szent hely. Ezután Göblyös Péter professzor úr az emlődaganatos megbetegedésekről, statisztikákról, a szűrésekről tartott kis összefoglalót az ünnephez méltó irodalmi idézetekkel. Prof. dr. Simon Tamás, a Liga elnöke hangsúlyozta beszédében, hogy a megelőző-, felvilágosító-, rehabilitációs munka mellett, mindig is fontosnak tartotta azokat a lehetőségeket, amelyek a betegek lelki épülését segítik. Bejelentette, hogy ezzel a látogatással hagyományt szeretne teremteni: minden évben, a Nemzetközi Rákellenes Hét keretében, egy ahhoz közeli időpontban zarándokcsoport látogasson el a sárszentágotai kegyhelyre.
Itt szeretnénk mégegyszer megköszönni a falunak, Polgármester úrnak azt a figyelmes gondoskodást, amelyben részünk lehetett.

Mészáros Kriszti
(MRL önkéntes)

 

 

 

 

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Nőnapi köszöntő Debrecenből

S. Tamási Áron  Nőnapi köszöntő    Köszöntöm él’tünk gyöngéd virágait, Gyönyörű mosolyok tünemény kislányait. Csillagok színeit, játékos sugarát, létünk valóját, élményünk jutalmát.   Pillantások azúr barlangjában bűvölő álmaink, szenvedély-szírtfokán száguldó lángjain. Szerelmek lágy felhői érzelmek Olvass tovább...

Egyéb

Egyedül nem megy, együtt könnyebb

Önkéntes segítők köszöntése