2013. június 9-én a Magyar Rákellenes Liga zarándokcsoportja részt vett azon az ünnepségen, amelyen dr. Spányi Antal Fejér megyei megyéspüspök megszentelte Szent Ágotának, az emlőbetegek védőszentjének tiszteletére készített emlékhelyet.

Ezzel a szertartással ismét bővült azon kegyhelyek száma, ahol hívő és talán nem hívő emberek is nyugalmat, lelki békét kaphatnak, gyógyulást remélhetnek.
A kegyhely Sárszentágotán, ebben a közel ezer éves Fejér megyei faluban, a lakosság teljes összefogásával, Baranyák István polgármester úr vezetésével készült el idén tavasszal.

Az oklevelek 1334-ben említik először Sárszentágota települést, ekkor Sancta Agathanak nevezték. 1898-ban földrajzi adottságai miatt nevéhez a „sár” előtagot kapta, mint a környéken sok más település. A Szűz tiszteletére épített katolikus temploma 1740-ben még csak kápolna volt, majd 1753-ban templommá bővítették a jezsuiták.
Szent Ágotát azért választották az emlőbetegek védőszentjévé, mert mikor hű maradt hitéhez és ellenállt a római helytartó közeledésének, bosszúból melleit levágták, és halálra kínozták.
Szent Ágota kultusza egy halála utáni csodatettével kezdődik. Egy évre a történtek után kitört az Etna, és az Ágota sírjáról levett fátyollal sikerült megállítani a lávafolyamot.
A most felszentelt kegyhelyen Szent Ágota egy gyönyörű, fiatal leány, ám kezében a vasfogó emlékeztet vértanúságára, amely 250-ben történt Szicíliában.

A Magyar Rákellenes Liga örömmel szervezett egy 50 fős zarándokcsoportot a Szent Ágota kegyhely szentelési ünnepségére. A faluban meleg, baráti fogadtatásban volt részünk. Sokan összegyűltek a templomkertben elhelyezett emlékmű köré, és meghatottan hallgatták a felszólalókat. Polgármester úr köszöntője után Magyar József nyugalmazott iskolaigazgató beszélt a falu történetéről, a helyi Plébános atya Szent Ágota életét ismertette. Püspök úr rövid beszéde, közös ima és a szenteltvízzel való meghintés az emlékhelyet kegyhellyé változtatta. Már nem egy szép faragott kő állt előttünk, hanem egy imádságra méltó, szent hely. Ezután Göblyös Péter professzor úr az emlődaganatos megbetegedésekről, statisztikákról, a szűrésekről tartott kis összefoglalót az ünnephez méltó irodalmi idézetekkel. Prof. dr. Simon Tamás, a Liga elnöke hangsúlyozta beszédében, hogy a megelőző-, felvilágosító-, rehabilitációs munka mellett, mindig is fontosnak tartotta azokat a lehetőségeket, amelyek a betegek lelki épülését segítik. Bejelentette, hogy ezzel a látogatással hagyományt szeretne teremteni: minden évben, a Nemzetközi Rákellenes Hét keretében, egy ahhoz közeli időpontban zarándokcsoport látogasson el a sárszentágotai kegyhelyre.
Itt szeretnénk mégegyszer megköszönni a falunak, Polgármester úrnak azt a figyelmes gondoskodást, amelyben részünk lehetett.

Mészáros Kriszti
(MRL önkéntes)

 

 

 

 

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

2013. Movember Hungary sajtóközlemény

Növessz bajuszt, hogy megments egy manust!Movember Hungary- egy okosan cool társadalmi kampány a férfiak egészségéért! A férfiak egészségéért és a prosztatarák ellen idén már ötödik alkalommal csatlakoznak önkéntesek a nemzetközi Movember-mozgalomhoz. A bajuszhuszárok 2013-ban is Olvass tovább...

Egyéb

Bakonyszücs 2014.

Ismét együtt lehettünk egy hétig egri és miskolci barátainkkal