A dohányzás abbahagyása után 24 órával csökken a szívinfarktus közvetlen veszélye, 3 hónap múlva múlik a köhögés, 5 év múlva a műtéttel nem gyógyítható tüdőrák kockázata a felére csökken. Tíz jó tanács ahhoz, hogyan szabaduljunk meg a dohányzás szenvedélyétől, s néhány biztató tény arról, mit nyerhetünk vele.

A dohányosok többsége saját elhatározását, vagyis a dohányzásról való leszokást egyedül is képes sikerre vinni. A kivitelezés annál nehezebb, minél régebben alakult ki a hozzászokás. Minél fiatalabb korban szokott rá valaki a dohányzásra, életének annál koraibb szakaszában válik a cigaretta rabjává és annál nehezebb lesz leszoknia – de nem lehetetlen. Az elhatározás és az önbizalom alapvető: hinni kell abban, hogy “meg tudom csinálni”, képes vagyok eldönteni és ragaszkodni tudok a döntésemhez.

Elszánta magát a leszokásra?

Nos, ha az elhatározás megszületett, már csak a következő tíz lépést kell megtennie a dohányfüstmentes élet felé.

• Meg kell határoznia a leszokás pontos dátumát, és ehhez ragaszkodnia kell. Meg kell ismerkednie azokkal a lehetőségekkel, amelyek segítséget nyújthatnak a leszokásban. Környezetével tudatnia kell a szándékát, és kérje meg őket, hogy segítsenek, vagy legalább ne gátolják a végrehajtásban.
• Mindig találjon magának elfoglaltságokat, amelyek hozzásegítik, hogy ne gondoljon a cigarettára. Szabaduljon meg hamutálcáitól, öngyújtóitól és a még fel nem bontott cigarettáitól!
• Bőségesen fogyasszon folyadékot! Tartson keze ügyében egy pohár ásványvizet vagy gyümölcslevet, és szürcsölgesse folyamatosan!
• Legyen egyre aktívabb! Sétáljon, ahelyett hogy kocsiba vagy buszra szállna, próbáljon lépcsőn járni a lift helyett. A mozgás ellazít, és sikerélményt nyújt.
• Értékelje pozitívan az Önnel történteket. Minthogy kábítószerről van szó, a megvonás tünetei kellemetlenek lehetnek, de gondoljon arra, hogy a szervezete most gyógyul fel a dohányzás okozta ártalmakból. Ne izguljon! Az izgatottság, a rágyújtás ingere és az összpontosítás zavarai néhány hét alatt megszűnnek.
• Változtasson a megszokott mindennapi életén! Mellőzze azt az üzletet, ahol általában beszerezte a napi cigarettáját. Esetleg el kell kerülnie kedvenc éttermét vagy a munkahelyi dohányzóhelyet, ahol eddigi sorstársai mérgezik magukat. Próbáljon valami újat, az eddigiektől teljesen különbözőt csinálni. Lepje meg magát!
• Nincs kivétel! Nincs olyan rossz vagy jó hír, olyan élethelyzet, amely akár egy szál cigaretta elszívására okot adna. Ez újabb és újabb szál utáni vágyakozást váltana ki.
• Ajándékozza meg magát! A cigarettán megspórolt pénzén vegyen magának valami apróságot vagy akár nagyobb dolgot: olyat, amit egyébként nem vett volna meg.
• Figyeljen oda az étkezésre! Ne essen neki a zsíros ételeknek. Próbálja ki a friss gyümölcsöt és zöldséget, cukormentes rágógumit, esetleg édességet!
• Számolja a napokat! Minden egyes, cigaretta nélkül eltöltött nap ajándék az Ön egészségének, családjának – és pénztárcájának.

A siker jutalmáról:

Erőfeszítését megköszöni a szervezete!

5 perc múlva: A szív oxigénnel való ellátottsága nő.
20 perc múlva: A pulzusszám és a vérnyomás csökken, a végtagok hőmérséklete emelkedik.
24 óra múlva: A szívinfarktus veszélye csökken. A szervezet fizikai terhelhetősége nő.
48 óra múlva: Az íz- és szagérzékelés jelentősen javul. A lehelet dohányfüstszaga megszűnik.
3 hónap múlva: Az agyvérzés veszélye csökken. A köhögés csökken.
9 hónap múlva: Egykori dohányzása már nem veszélyezteti születendő gyermekét.
1 év múlva: A szívinfarktus és gyomorfekély veszélye a dohányosokéhoz képest felére csökken.
5 év múlva: A műtéttel nem gyógyítható tüdőrák valószínűsége a felére csökken.
10 év múlva: A műtéttel nem gyógyítható tüdőrák és más daganatok valószínűsége ugyanaz, mint nemdohányzók esetén.
15 év múlva: A szívinfarktus kockázata megegyezik a nemdohányzókéval.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet “Dohányzás vagy Egészség” Központjában (1062 Budapest, Andrássy út 82., telefon: 332-7388) a dr. Vadász Imre vezette szakértő csapat a hét minden napján fogadja a leszokni vágyókat (hétfőn, szerdán és pénteken 9-13 óra között, kedden és csütörtökön 13-17 óra között). A dohányosok a hozzászokás mértékétől függően egyéni kezelésben részesülnek (tanácsadás, pszichoterápia, nikotinpótló kezelés javaslata).

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Miskolci Alkotópark avató

A Miskolci Alapszervezet és Segítő Szolgálat tagjai festéssel tevékenyen részt vettek az Alkotópark avatásán.

Egyéb

Kékgolyó koncertsorozat az Országos Onkológiai Intézetben

Május 26-án 17 órakor várjuk a betegeket, orvosokat, ápolókat és az intézet valamennyi dolgozóját. Első fellépő: Balogh Kálmán cimbalom művész

Egyéb

Tegeződjünk?

Tegeződjünk? Döntsünk együtt! [socialpoll id=”2437670″] Köszönjük!