A vérszegénység vagy anémia azt jelenti, hogy a vérben az oxigén szállítását végző vörösvértestek száma jelentősen lecsökken, így a szervezetben oxigénhiány lép föl.

A vérszegénység alapvetően három esetben jöhet létre:
• ha lecsökken a vörösvértestek képzése a csontvelőben,
• ha a már létrejött vörösvértestek a szokottnál hamarabb pusztulnak el,
• jelentős vérvesztés következtében.

Mindhárom alapeset több okra vezethető vissza.

A daganatos betegségek gyógyszerei, a kemoterápiás szerek gátolják a sejtosztódást, ebből következik mellékhatásuk is, hogy nem csak a tumorsejtek szaporodását gátolják, hanem mindenféle sejtosztódásra hatással vannak, így a vérképzés sejtjeire is, ami ezért zavart szenved. Az ilyen jellegű onkológiai kezelésben részesülő betegek több mint felénél alakul ki vérszegénység.

A csontvelőben zajló vérképzés elégtelensége:
A vér alakos elemei – köztük a vörösvérsejtek vagy eritrociták – a csontvelőben képződnek. A vérképzés során valamennyi sejtféle egy őssejt, az eritroblaszt osztódásával és az osztódott sejtek továbbalakulásával jön létre.
A vérképzés feltétele az azt serkentő hormon, a vesében termelődő eritropoetin hormon, a biokémiai folyamatok lezajlásához szükséges vitaminok, valamint a sejtek felépítéséhez szükséges építőelemek (tápanyagok, nyomelemek) jelenléte.
A vörösvérsejtek az oxigénszállítást egy vasat tartalmazó fehérje, a hemoglobin molekula segítségével végzik. Vas hiányában a vérképzés azon részfolyamata, melynek eredményeképpen a vörösvérsejtek jönnének létre, nem tud megfelelő ütemben zajlani. Hasonlóképpen a hiányos táplálkozás a vérképzést számos ponton megakaszthatja, csakúgy, mint bármely más feltétel, például a szükséges vitaminok vagy hormonok hiánya.

A vérszegénység tünetei és okai

Vezető tünet a gyengeség, fáradtság, melynek oka, hogy a vér oxigénszállító képességének csökkenése miatt szervezet egésze oxigénhiányos állapotban van.
Ez éppúgy igaz az agy-, az izom- és a szívizomszövetekre, mint a szervezet egyéb részeire. Ennek következtében a beteg fizikai és szellemi teljesítőképessége egyaránt romlik.
Aluszékonnyá válik, a mindennapos, átlagos feladatok elvégzése (bevásárlás, takarítás, utazás vagy akár a fürdés is) nehézzé válik. Rövid idő után le kell ülnie vagy feküdnie. Hosszabban, nagyobbakat alszik, esetleg ülve elszundikál.

Ezek a tünetek esetleg a környezet számára előbb feltűnhetnek, mint magának a betegnek!

A bőr sápadt, fehéres színű, a látható nyálkahártyák (pl. a szájüreg, a szemhéj belső felszíne) színe halványabb, de ugyanez a színváltozás a körömágyakon, sőt, a tenyereken is megfigyelhető.
A szemek állandóan karikásak, és ez nem a kialvatlanság jele.
A szívverésszám már kis fizikai terhelésre vagy akár nyugalomban is szaporává, esetenként szabálytalanná válik. Hasonlóképpen gyorsul a légzés is.
A beteg gyakran panaszkodik fejfájásról, szédülésről, esetleg fülzúgásról is. Romlik a koncentrálóképessége.
A vérszegénység tünetei kezdetben enyhék, nem, vagy csak nehezen felismerhetők.

A daganatos betegeknél kialakuló vérszegénység kezelése

Eritropoetin-kezelés

Daganatos betegeknél egyrészt csökken az eritropoetin képzés, másrészt az alkalmazott kemoterápia fokozottan pusztítja a vérképző sejteket

Daganatos betegeknél, különösen a kemoterápia következtében kialakuló anémiában javasolt az eritropoetin pótlása, ami megfelelő gyógymódot is jelent.

Az úgynevezett rekombináns-DNS-technológia felhasználásával ma már számos típusú humán eritropoetin előállítására képes az orvostudomány, lehetővé téve ezáltal az eritropoetin hiányra visszavezethető vérszegénységek hatékony és tartós kezelését.

Eritropoetin (EPO) alkalmazás előnyei:

• Daganatos betegek életminőségét drámai mértékben javítja
• Az erythropoetin alkalmazása sokkal kényelmesebb a beteg számára, hiszen heti 3x, heti1x vagy 3 hetente 1x egy subcutan injekció beadása szükséges
• Kiegyensúlyozott, stabil hemoglobin-szintet biztosít
• Csökkenti a szükséges transzfúziók számát.

A betegek, családtagok hová fordulhatnak?

A diagnosztizált betegség kezelésében és az életminőség javításában segítenek azok az Onkológiai Centrumok, ahol a legkorszerűbb és leginkább hatékony terápiákat is megkaphatják a betegek. A betegségről, az onkológiai centrumok elérhetőségeiről és a kezelési módokról a Magyar Rákellenes Liga munkatársaitól kérhet felvilágosítást.

Ingyenes segélyvonal: 06-80-505-675

További információ: www.verszegenyseg.hu

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Szezonzáró Fakanál Klub

A Fakanál klubot 2019. június 25-én Sándorné Buda Ildikó dietetikus vezette. Hatvani  Segítő Szolgálatunk  2019. év első félévének utolsó Fakanál klubfoglalkozásán gyümölcssalátát készítettünk zabpelyhes, mascarponés kókuszgolyócskákkal. Miközben közösen készítettük a nyári finomságokat, Sándorné Buda Ildikó Olvass tovább...

Alapszervezetek

Szeretet csomagok készítése advent alkalmából

 A MRL Salgótarjáni Alapszervezete öt éve indította útjára a szeretetcsomag készítésének hagyományát. A pandémia előtt az alapszervezet sok tagja részt vett ebben az akcióban, azonban idén biztonsági okokból úgy döntöttünk, hogy jóval szűkebb körben csomagoljuk Olvass tovább...

Egyéb

Rózsaszín séták

Van értelme a szűrésnek! Az időben felfedezett mellrák nagyon jó eséllyel gyógyítható.