A Magyar Rákellenes Liga ismételten felhívja a közvélemény figyelmét a rák és a dohányzás közvetlen összefüggésére!

A kérdés aktualitását ezúttal a politika adja. Az Európai Parlament és Tanács 2003 májusában hirdette ki 2003/33/EC számú direktíváját, amely tiltja a Forma-1 autóversenyeken a dohányreklámokat. E direktíva 2005 augusztus 1-én lép hatályba. A magyar kormány a gazdasági reklámról szóló 1997. évi LVIII. törvény olyan irányú módosítását terjesztette be nemrégiben a parlament elé, amelynek révén 2011-ig lehetnek dohányreklámok a Forma-1 Magyar Nagydíjon.

Amikor 1999. november 29-én a magyar kormány aláírta a Formula One Administration Ltd-vel a 2002-2006 közötti időszakra vonatkozó szerződést, azt is garantálta, hogy bármilyen nem várt esetben is lehet majd dohányreklámokat közzétenni a futamokon.

A kormány ahhoz is hozzájárult, hogy a Formula One Administration Ltd. 2006-ig egyoldalú jognyilatkozattal további öt évre változatlan feltételekkel meghosszabbíthassa a szerződést.

Valójában tehát 2011-ig szól a dohányreklám garancia, és abban az esetben, ha ezt mégsem engedi meg a magyar állam, kártérítést kell fizetnie.

Eddig a gazdasági miniszter rendkívüli esetben kérelemre a nemzetközi motorsport rendezvényekre adhatott a dohányreklám alóli felmentést.

Most ezt úgy módosítják, hogy a gazdasági miniszter rendkívüli esetben kérelemre népgazdaságilag fontos rendezvényekre adhasson engedélyt.

Ez azt jelenti, hogy kiterjesztik a dohányreklámozást bármely olyan rendezvényre, amelyet a gazdasági miniszter népgazdaságilag fontosnak minősít.

A Magyar Rákellenes Liga tiltakozását fejezi ki a történtekkel kapcsolatban s felhívja a közvélemény figyelmét a dohányzás és a daganatos betegségek közvetlen összefüggésére.

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Évzáró adventi rendezvény a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezeténél

December 10-én tartotta a MRL Salgótarjáni Alapszervezete adventi rendezvényét.

Egyéb

Zarándoklat Sárszentágotára Szent Ágota az emlőbetegek védőszentjének kegyhelyére

  Szeretettel hívunk minden kedves érdeklődőt, beteget és hozzátartozóikat, hogy csatlakozzanak a Szent Ágota Kegyhely meglátogatására szervezett csoportunkhoz. A kirándulás időpontja: 2017.május 27. (szombat), 13,30- kb. 18 óráig 13,30 Szent Ágota motoros felvonulás 13,45 Megnyitó 14,00 Olvass tovább...