A Magyar Rákellenes Liga megalakulásától kezdve, kiváló szakemberekkel együttműködve segíti a gégeműtöttek testi-lelki rehabilitációját, különös tekintettel az elvesztett beszédfunkciót helyettesítő beszédtechnikák oktatására.

 

Az összes rosszindulatú fej-nyaki daganatok előfordulási aránya hazánkban férfiak és nők esetében is magasabb, mint más európai országokban, amelynek legfőbb oka az erős dohányzás, és a mértéktelen alkoholfogyasztás.

A gégerákok 90%-ának, a tüdőrákok 90-95%-ának előfordulásáért tehető felelőssé a cigaretta és az alkohol. Ezek külön-külön is 3-4-szeresére növelik pl. a gégerák kialakulásának kockázatát, de együttesen hatva, egymás káros hatásait felerősítve a veszély 15-szörösére is növekedhet.

Soha nem késő leszokni! A dohányzás és az alkoholfogyasztás mérséklése, elhagyása révén a megbetegedések száma jelentősen csökkenthető, és a rosszindulatú daganatok jelentős hányada elkerülhető!

Forduljon orvoshoz, ha az alábbi, gyanút keltő jeleket észleli magán, hiszen korai felismeréssel, a terápiák gyors megkezdésével a rákbetegségek is gyógyíthatók!

• Bármilyen szokatlan elváltozás, amely korábban nem volt tapasztalható
• Makacs rekedtség és köhögés, amely nem akar elmúlni
• Csomóérzés, idegentest érzése a torokban
• Véres köpet
• Légszomj, ziháló légzés
• Kellemetlen lehelet
• Nyelési nehézség
• Gyakori csuklás étkezés után
• Fájdalom torokban, mellkasban
• Indokolatlan súlyvesztés
• Duzzadt, megnagyobbodott nyirokcsomó

Továbbá ha:

• Ön erős dohányos
• Mértéktelenül fogyaszt alkoholt
• Veszélyes munkakörnyezetben dolgozik (tekintettel a fizikai, kémiai ártalmakra)
• Egyenes ági rokonai között halmozottan fordult elő fej-nyaki, légzőszervi rák
• Elmúlt 50 éves

A gégeeltávolításon átesett betegek életében drámai változások következnek be. Elvesznek olyan funkciók, mint a verbális kommunikáció képessége, megváltozik a levegő útja, testséma zavar keletkezik, ami pszichésen megterhelő a beteg és környezete számára.

Részleges gégeirtást követően a legtöbb beteg 1-2 héten belül újra tud beszélni, de a teljes gégeeltávolítás után a hangképzés új módját kell megtanulni rendkívüli kitartást és türelmet igénylő munkával. Ebben a logopédus és a beteg összehangolt, közös munkája, és a hozzátartozók támogatása elengedhetetlen.

A hangképzés rehabilitációjára többféle lehetőség van, személyre szabottan kell kiválasztani a legmegfelelőbb technikát.

Nyelőcsőbeszéd
Nem igényel segédeszközt, teljes önállóságot biztosít, hasonlít a szokványos beszédhez, bár halkabb, morgóbb jellegű. A beteg a lenyelt levegőt lassan, fokozatosan kibocsátva, a nyelőcsőgarat nyálkahártyáját megrezegtetve produkál hangot, majd fogai, nyelve és ajkai segítségével szavakat formál.

Electrolarynx / elektromos gége / Servox készülék
Mechanikus, külső készülék, melynek használata könnyű, viszont a kapott hang minősége elég gyenge, furcsa, gépies, kevésbé természetes, ezért sokan idegenkednek használatától. Nagy előnye, hogy telefonálni is lehet vele. A készüléket a beteg a nyakára nyomva tartja, és így a hang a nyakon keresztül jut a szájba, ahol aztán azt megfelelő mimikával szavakká formálja.

Hangprotézis implantáció / Provox készülék
Megbízható, igen jó hangminőséget biztosító kis szelep, melynek beültetése a műtéttel egy ülésben, vagy a gyógyulás után történik. A hangadáshoz szükséges levegő a tüdőből, a légcső felől, a szelepen keresztül jut a nyelőcsőbe, ahol a garatfűző izomzatból és a nyálkahártya redőkből kialakult póthangszalag rezgései veszik át a kivett gége hangképző szerepét.

Párologtatás
Rendkívül fontos a levegő páratartalmának optimális szinten tartása, mivel a levegő közvetlenül a légcsőbe kerül, megkerülve az orr szűrőrendszerét. A túl hideg, poros, piszkos levegővel kórokozók, porszemcsék juthatnak a légzőrendszerbe.

Gyógytorna / Légzőtorna
Segíti a kondíció megőrzését, a légzőizmok erejének növelését, a légutakban felszaporodott nyák, váladék kiürülésé, a beteg életminőségének javítását. Növeli a légzés hatékonyságát, és elősegíti a helyes légzési technika elsajátítását.

A Magyar Rákellenes Liga szervezésében évente sor kerül gégeműtött betegek úszásoktatására. Ez speciális úszókanül segítségével lehetséges, amit szervezetünk biztosít a betegeknek.

Hová fordulhatnak segítségért?

Budapest
Dr. Mészáros Krisztina adjunktus
BESZÉLNI KELL! Gégeműtöttek klubja

Szombathely
Dr. Halász Gyöngyi adjunktus
ÉLGÉNÉ – Élet Gége Nélkül klub

Miskolc
Alacs Jánosné szakápoló
Gégeműtöttek klubja

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

1%-os beszámolók

Az a magánszemély, akinek adófizetési kötelezettsége van, és azt határidőn belül befizeti, szabadon rendelkezhet az adó meghatározott részének felhasználásáról.Jelenleg 10 adózóból csak 4 fő él ezzel a lehetőséggel, pedig a civil szféra erősödése, támogatása minden Olvass tovább...

Egyéb

Fülöp Bea: Életbe vágó válaszok – Korszakváltó interjúk a rákról

Miért ne lehetne, hogy a kórházi kezeléseket, a nyugati orvoslás orvosságalapú terápiáit a jól megválasztott szelíd gyógymódok kiegészítsék és támogassák? Miért ne lehetne, hogy a két szempontrendszer félúton találkozzon, ott, ahol a beteg félelmei és Olvass tovább...

Egyéb

Gyászmise Berniért

“Ki vagy Te, Uram, és ki vagyok én? Tudom, rossz kérdés. Engedj látnom. Árva szívem holt erét töltsd meg, égi Jóság.” (Esterházy Péter) Szeretettel hívjuk a híveket és mindazokat, akik ismerték és szerették HADFI BERNADETTET, hogy jöjjenek el Olvass tovább...