A Magyar Rákellenes Liga megalakulásától kezdve, kiváló szakemberekkel együttműködve segíti a gégeműtöttek testi-lelki rehabilitációját, különös tekintettel az elvesztett beszédfunkciót helyettesítő beszédtechnikák oktatására.

 

Az összes rosszindulatú fej-nyaki daganatok előfordulási aránya hazánkban férfiak és nők esetében is magasabb, mint más európai országokban, amelynek legfőbb oka az erős dohányzás, és a mértéktelen alkoholfogyasztás.

A gégerákok 90%-ának, a tüdőrákok 90-95%-ának előfordulásáért tehető felelőssé a cigaretta és az alkohol. Ezek külön-külön is 3-4-szeresére növelik pl. a gégerák kialakulásának kockázatát, de együttesen hatva, egymás káros hatásait felerősítve a veszély 15-szörösére is növekedhet.

Soha nem késő leszokni! A dohányzás és az alkoholfogyasztás mérséklése, elhagyása révén a megbetegedések száma jelentősen csökkenthető, és a rosszindulatú daganatok jelentős hányada elkerülhető!

Forduljon orvoshoz, ha az alábbi, gyanút keltő jeleket észleli magán, hiszen korai felismeréssel, a terápiák gyors megkezdésével a rákbetegségek is gyógyíthatók!

• Bármilyen szokatlan elváltozás, amely korábban nem volt tapasztalható
• Makacs rekedtség és köhögés, amely nem akar elmúlni
• Csomóérzés, idegentest érzése a torokban
• Véres köpet
• Légszomj, ziháló légzés
• Kellemetlen lehelet
• Nyelési nehézség
• Gyakori csuklás étkezés után
• Fájdalom torokban, mellkasban
• Indokolatlan súlyvesztés
• Duzzadt, megnagyobbodott nyirokcsomó

Továbbá ha:

• Ön erős dohányos
• Mértéktelenül fogyaszt alkoholt
• Veszélyes munkakörnyezetben dolgozik (tekintettel a fizikai, kémiai ártalmakra)
• Egyenes ági rokonai között halmozottan fordult elő fej-nyaki, légzőszervi rák
• Elmúlt 50 éves

A gégeeltávolításon átesett betegek életében drámai változások következnek be. Elvesznek olyan funkciók, mint a verbális kommunikáció képessége, megváltozik a levegő útja, testséma zavar keletkezik, ami pszichésen megterhelő a beteg és környezete számára.

Részleges gégeirtást követően a legtöbb beteg 1-2 héten belül újra tud beszélni, de a teljes gégeeltávolítás után a hangképzés új módját kell megtanulni rendkívüli kitartást és türelmet igénylő munkával. Ebben a logopédus és a beteg összehangolt, közös munkája, és a hozzátartozók támogatása elengedhetetlen.

A hangképzés rehabilitációjára többféle lehetőség van, személyre szabottan kell kiválasztani a legmegfelelőbb technikát.

Nyelőcsőbeszéd
Nem igényel segédeszközt, teljes önállóságot biztosít, hasonlít a szokványos beszédhez, bár halkabb, morgóbb jellegű. A beteg a lenyelt levegőt lassan, fokozatosan kibocsátva, a nyelőcsőgarat nyálkahártyáját megrezegtetve produkál hangot, majd fogai, nyelve és ajkai segítségével szavakat formál.

Electrolarynx / elektromos gége / Servox készülék
Mechanikus, külső készülék, melynek használata könnyű, viszont a kapott hang minősége elég gyenge, furcsa, gépies, kevésbé természetes, ezért sokan idegenkednek használatától. Nagy előnye, hogy telefonálni is lehet vele. A készüléket a beteg a nyakára nyomva tartja, és így a hang a nyakon keresztül jut a szájba, ahol aztán azt megfelelő mimikával szavakká formálja.

Hangprotézis implantáció / Provox készülék
Megbízható, igen jó hangminőséget biztosító kis szelep, melynek beültetése a műtéttel egy ülésben, vagy a gyógyulás után történik. A hangadáshoz szükséges levegő a tüdőből, a légcső felől, a szelepen keresztül jut a nyelőcsőbe, ahol a garatfűző izomzatból és a nyálkahártya redőkből kialakult póthangszalag rezgései veszik át a kivett gége hangképző szerepét.

Párologtatás
Rendkívül fontos a levegő páratartalmának optimális szinten tartása, mivel a levegő közvetlenül a légcsőbe kerül, megkerülve az orr szűrőrendszerét. A túl hideg, poros, piszkos levegővel kórokozók, porszemcsék juthatnak a légzőrendszerbe.

Gyógytorna / Légzőtorna
Segíti a kondíció megőrzését, a légzőizmok erejének növelését, a légutakban felszaporodott nyák, váladék kiürülésé, a beteg életminőségének javítását. Növeli a légzés hatékonyságát, és elősegíti a helyes légzési technika elsajátítását.

A Magyar Rákellenes Liga szervezésében évente sor kerül gégeműtött betegek úszásoktatására. Ez speciális úszókanül segítségével lehetséges, amit szervezetünk biztosít a betegeknek.

Hová fordulhatnak segítségért?

Budapest
Dr. Mészáros Krisztina adjunktus
BESZÉLNI KELL! Gégeműtöttek klubja

Szombathely
Dr. Halász Gyöngyi adjunktus
ÉLGÉNÉ – Élet Gége Nélkül klub

Miskolc
Alacs Jánosné szakápoló
Gégeműtöttek klubja

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

I. Kormányhivatali Egészségnap Salgótarjánban

Összesen 231 regisztrált vett részt az I. Kormányhivatali Egészségnapon Salgótarjánban, amelyet a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv és a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete szervezett.

Egyéb

Februári programajánló

februári programjaink:   Hatékony életmódváltás kurzus Időpont: február 3. és 17. (péntek) 10-13 óra Helyszín: OOI – Tükörterem Jelentkezés: Strommer Szilvia, 06-20-565-5589, lelkisegely@rakliga.hu   Fakanál klub – Bejelentkezés szükséges! Finomságok kicsiny farsangja Időpont: február 3. Olvass tovább...

Egyéb

A III. Nemzetközi Veserák Koalíció Konferencia (IKCC)

2013. 04. 11-13. között London külvárosában, Old Windsor, Beaumont kastélyában rendezték meg a III. Nemzetközi Veserák Koalíció konferenciát, amelyen 5 földrészről több mint 50 képviselő vett részt.