Hazánkban a szív- és érrendszeri megbetegedések mellett a daganatos elváltozások szedik a legtöbb áldozatot. Napjainkban még mindig tartja magát az a téves elképzelés, hogy a daganatos diagnózis egyet jelent a gyógyíthatatlan betegséggel és a viszonylag gyors elmúlással. Szerencsére ez nem így van, mivel a szűrések terjedésével egyre több korai stádiumú beteg kezelését lehet időben elkezdeni, ami akár a teljes gyógyulást is jelentheti.

Sajnos társadalmunkban még mindig jelen van a rákos betegek stigmatizálása, így a kórházi kezeléseken túl, a fizikai, biológiai ellátásuk után lelki problémáikkal sokan maradnak egyedül. A betegség, legyen szó bármilyen elváltozásról, mindig az ember bio-pszicho-szociális egységében okoz sérülést. A csonkolásos műtétek után megváltozik a testkép, a családon belül elfoglalt hely módosulhat, az egészségi problémák megjelenhetnek a munkahelyen. Ezek olyan feldolgozatlan feszültségek, amelyeket még a legfelkészültebb, legempatikusabb orvosok sem tudnak feloldani, hiszen a mai egészségügy erre nem teremt időt és lehetőséget. Tapasztalatom szerint ilyenkor egy gyógyult betegtárs, egy olyan segítő, aki átlátja és átérzi ezeket a nehézségeket, sokat tehet a krízisben lévő betegért.

A mozgás, a tánc különböző formái évezredek óta nagy szerepet játszottak az emberek életében. Elég csak a tűz körül táncoló sámánok eksztatikus képét magunk elé idézni, vagy a táltosok mágikus mozgásrendszerére gondolni. Ösztönös tudásukkal a mozgás felszabadító erejét használták a pszichikai energiák felerősítésére. A huszadik század elején Marion Chace volt az, aki Amerikában először alkalmazott táncterápiát a modern orvoslásban.

Felfigyelt arra, hogy óráit előszeretettel látogatják a háborúból visszatért veteránok, akiknek sokat segített a mozgás abban, hogy megszabaduljanak kínzó emlékeiktől. Ezután a washingtoni St. Elizabeth Kórházban az ott dolgozó pszichiáterek kérésére már kimondottan betegeknek indított csoportokat, és a sikere meggyőző volt. Az azóta eltelt évtizedekben a mozgás- és táncterápiáknak számos változata alakult ki, a hangsúlyt minden irányzat máshová helyezi, de a lényege változatlan: nehezen kimondható problémák kommunikálása testünk nyelvén.

A hastánc eredeti nevén orientális, vagyis keleti tánc. Mai nevét csak Napóleon katonái adományozták neki, amikor Egyiptomban először találkoztak vele a 19. században. Az európai tánckultúrától annyira távol álló mozdulatok miatt a danse du ventre, hastánc elnevezést adták neki. Eredetét tekintve nem színpadi tánc. Évezredek óta az arab asszonyok egymás között táncolták és nemzedékről-nemzedékre öröklődött. E tánc mozdulatai úgy fejlődtek ki, hogy a női testet megerősítse, hajlékonnyá, rugalmassá tegye. Legősibb funkciója a termékenységi tánc volt, amikor is a szülő nőt körbevették a törzs nő tagjai és mind ők, mind a szülő nő táncoltak: világra táncolták a gyermeket. Bizonyos vonatkozásában a hastánc ma is kapcsolódik a termékenységhez. Egyiptomban ma sem képzelhető el esküvő orientális tánc nélkül. A modern hastánc története kicsit több mint száz éves múltra tekint vissza, a keleti és a nyugati világ különös párbeszéde figyelhető meg rajta.

Először létezett egy tánc, amelyet a nők egymás között végeztek saját összejöveteleiken, ünnepeiken, illetve használtak például a szülésnél; egy olyan társadalomban, ahol a férfiak és a nők világa nagyon elkülönült egymástól, és ahol a nőiesség a házon kívül, férfiak jelenlétében nem volt átélhető. Aztán meglátta a nyugat, így a tánc hamar kikerült saját védettségéből. Először sokan félreértették, kihasználták, a századfordulón azonban a művészek érdeklődése a kelet felé fordult, és az első modern táncosok már sokat merítettek természetes mozdulataiból.

A Százszorszép Hastáncklub életre hívója Szalai Márta, aki az Országos Onkológiai Intézet Fej- és Nyaksebészeti Osztályának vezető főnővére. A szomszédos osztály betegeivel beszélgetve figyelt fel arra, hogy a csonkolásos műtétek nem csak fizikai, de igen komoly, elhúzódó lelki megterhelést jelentenek a hölgyeknek. Mivel szabadidejében már évek óta foglalkozott hastánccal, úgy gondolta, egy ilyen abszolút nőies mozgásforma segíthetne az önbizalmukban, nőiességükben megrendült hölgyeknek. 2005. március 8-án, nőnapon indította útjára a rehabilitációs hastánccsoportot, amit nagy megdöbbenéssel fogadott mindenki. Eleinte az órákat látogató hölgyek, asszonyok maguk is kételkedtek Márta ötletében, tréningruhában, vastag pulóverekben próbálták kecses mozdulatait utánozni. Idővel a sorsközösség, az egyre mélyebb beszélgetések, a megnyíló szájak és szívek felszabadultabbá tettek mindenkit.

Jelenleg a csoportnak 15 tagja van, az életkoruk 30-70 év között változik és hetente egy alkalommal, 2X45 percig kényeztetik magukat a lágy, arab dallamokra. A hölgyek között a legtöbben emlőműtöttek, de vastagbéldaganat, agydaganat és nőgyógyászati rákbetegség is előfordul közöttük. Elmondásuk szerint a vastag, mindent takaró ruhadaraboktól való megszabadulás után a legnagyobb lépés az volt számukra, hogy megbarátkozzanak a táncterem hatalmas falfelületét beborító tükörrel, ahol leplezetlenül szembesültek saját magukkal óráról órára. Ez a mozgásforma növeli az izmok feszességét, lazítja az izületeket, növeli az állóképességet, segít a helyes testtartás elsajátításában és javítja a koncentrációs készséget.

Lélekre gyakorolt hatásaként minden hölgy kiemelte, hogy segít elfogadni a saját testüket, növeli az önbizalmat, ellazít, stresszmentessé tesz, magabiztosságot ad és erősíti a női vonzerőt. A férjek hozzáállásáról érdeklődve a válasz kamaszlányos kuncogás volt. A hivatalos válasz végül az lett, hogy a férjek nagyon örülnek, és az egyre szaporodó fellépések után büszkén ölelgetik asszonyaikat, akik nem pusztán egy rettegett betegség viselői, de bátor vállalói is. Ma már annyira ragaszkodnak ehhez a különös keddi elfoglaltságukhoz, hogy még az embert próbáló kezelések (kemoterápia, sugárkezelés) után is „beugranak” látogatóba. Ha nem tudnak táncolni, akkor csak „pletykálkodnak”, gyönyörködnek a többiekben és élvezik a muzsikát.

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Nagyi Zumba Hatvanban

Közkívánatra folytatódik a teremtorna – Idősebbek is elkezdhetik és folytathatják!

Egyéb

Kérjük, segítsen irányított véradással!

Petefészek daganatos, műtétre váró betegtársunknak vérre van szüksége. Kérjük, aki teheti, segítsen irányított véradással! 72 órán belül lenne jó!  Aki vállalkozik a véradásra, írjon nekünk az info@rakliga.hu vagy a domonkos.buza@gmail.com e-mail címre a részletekért. Előre is Olvass tovább...