Sosem lehet eléggé sokszor hangsúlyozni, mennyire nagy szükség van a betegség megelőzésének vagy minél előbbi gyógyításának érdekében arra, hogy részt vegyünk a szervezett szűréseken.

Bár Kerekharaszt csak néhány kilométerre fekszik Hatvan városától, ám vezetői nagy felelősséggel igyekeznek gondoskodni településükről és főként a benne élőkről.


2013. április 25-én immár negyedik alkalommal került megszervezésre a település lakói számára a Szűrési nap, a Polgármesteri Hivatal épületében. Középpontjában a hölgyek részére a nőgyógyászati méhnyakrákszűrés állt, melyet Dr. Gulyás Zoltán onkológus-nőgyógyász és asszisztense végzett. A doktor úr a mell és a bőr átvizsgálásával is a rosszindulatú elváltozások kiszűrésére törekedett. A bőrvizsgálatot férfiak számára is elvégezte. A résztvevők ismertető anyagot vihettek haza az emlő és a bőr önvizsgálatáról.


A település minden lakosa számára elérhető volt a szájüregi rákszűrés, melyet Dr. Guth Ilona fül-orrgégész főorvos végzett.
A vérnyomás, vércukorszint és koleszterinszint mérést szintén igénybe vehette minden lakos, melynek mért értékeit Dr. Jakab Lajos háziorvos azonnal ki is értékelt, és mindenkit ellátott életmód tanácsaival. A doktor úr kérdőíveket is értékelt, amelynek célja a cukorbetegségre való hajlam kiszűrése.


Nagyon örvendetes tény, hogy a méhnyakrák szűrésen 54 fő jelent meg, az egyéb szűréseken pedig 64 fő vett részt.
A rendezvényhez anyagi támogatást kaptunk településünk Önkormányzatától, amelyet ezúttal is köszönünk. Köszönet illeti Lestyán Balázs gyógyszerészt és munkatársnőjét, aki részt vett a méréseken.


A Kerekharaszti Nyugdíjas klub Budai Ferencné vezetésével finom és egészséges salátákat és szendvicskrémeket készítettek, melyet kóstolóként kínáltunk a résztvevőknek. Az alapanyagot a Magyar Rákellenes Liga Kerekharaszti Alapszervezete vásárolta meg.
A szűréseken túl hangsúlyozni kell annak az összefogásnak a fontosságát, mely a hivatal, a civil szervezetek és magánszemélyek között jött létre, és segítette a munkát. Jövőre ismét szeretnénk megismételni a szűrőnapot, és reméljük még többen eljönnek majd!
A beszámolót készítette: Luklíder Jánosné a Kerekharaszti Alapszervezet vezetője

 

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Partnereink

Videoklinika Beteg vagyok Napidoktor CLB Online biztosítás kötés   További partnereink >>>

Alapszervezetek

Köszönet a siófoki Onkológiai gondozó munkatársainak

Ismételten megköszöntük az Onkológiai gondozóban (már csak ketten Dr. Páli Katalin és Sümeginé Anita) végzett igen nehéz és felelősségteljes munkáját. Ebben az évben különösen nagy teher hárult rájuk,  mivel a beteg orvoskolléga és gyesen lévő kolléganő Olvass tovább...

Egyéb

Itt és Most – kutatás az áttétes emlőrákos betegek körében

  Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy „Itt és Most” címen felmérés indul az áttétes emlőrákos betegek tájékozódási igényeiről. A felmérés célja, hogy a kapott adatok alapján hatékonyabb segítséget nyújthassunk, információhoz jussunk arról, hogy elegendő tájékoztatás áll-e Olvass tovább...