A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával Szakmai Konferenciát rendezett 2016. május 24-én a Megyeháza Konferenciatermében.

A rendezvény aktualitását két dolog indokolta: a vastagbél- és végbélrákos esetek száma világszerte rohamosan nő. Magyarországon a probléma különösen súlyos méreteket öltött, a második leggyakoribb daganatos betegség, és a daganatok okozta halálozások között is a második, évi 5000-6000 esettel.

A sikeres gyógyításnak és a halálozás csökkentésének előfeltétele a lakosság szűrése, az időben történő felismerés, a rákmegelőző állapotok és a kialakult betegség korai kezelése. Két évtizede zajlanak kisebb-nagyobb hatókörű szűrési modellprogramok, és az egészségpolitika  2017-t jelölte meg a szervezett szűrés céldátumként.

A tudományos napon, amelynek vendége volt Dr. Oroszi Beatrix az OTH

főosztály vezetője, kiváló előadókat hallhattunk: Dr. Surján Orsolya, megyei tiszti főorvos, Dr. Ottmár Piroska háziorvos, Dr. Héra László gasztroenterológus, Dr. Vass László Ph.D. pathológus, Dr. Kári Dániel sebész, Dr. Abdulfatah Bishr onkológus  tartott jól illusztrált, magas színvonalú prezentációkat

A konferencia részvevői, akik között szakemberek, érintettek és érdeklődők voltak,,  hasznos és naprakész információkat kaptak a téma minden területéről.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Torna és Meridán torna Hatvanban

A Grassalkovich Művelődési Ház udvarán tornáztunk. A nagyon szép, napsütéses idő kicsalogatott minket a szabadba. A szerdai tornánk képei: Tornánkat követően a Meridián tornaklub tagjai vették át a terepet a Művelődési Ház udvarán.

Alapszervezetek

Mellrákellenes figyelemfelhívó séta Borsodnádasdon

A nyolcadik mellrákellenes figyelemfelhívó sétánkat tartottuk 2018. október 15-én. Szép őszi időben, sok érdeklődővel, két külön helyszínről indultunk (Gyógyszertár és Művelődési Ház), majd Budaberke elején találkoztunk. Innét együtt folytattuk sétánkat a forrásig, ahol dr. Hegedűs Olvass tovább...

Alapszervezetek

Egy tökéletes szakmai nap

„Szervezett mammográfiás emlőszűrés és az emlőrák korszerű diagnosztikája” címmel szervezett kreditpontos háziorvosi továbbképzést Balatonfüreden 2017. április 3-án a PTE ÁOK Alapellátási Intézet, a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete, a Női Egészségmegőrző program MAZS Alapítvány és Olvass tovább...