Bizonyára Ön is tapasztalta, hogy a médiában, és a környezetében egyre többet hallani olyan táplálkozással kapcsolatos témákról, mint a túlsúly, a diéta, az egészséges táplálkozás. Azonban az alultápláltságról szinte alig esik szó, pedig ez tömeges jelenség hazánkban.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) 2005-ben 1266 kórházba kerülő betegnél és 2140 szociális otthonban gondozottnál végzett felmérése alapján hazánkban a kórházakba kerülő betegek 40%-a malnutríció (alultápláltság) szempontjából veszélyeztetett.

Mi az alultápláltság?
Az alultápláltság az, amikor a tápanyagok bevitele nem a szükségleteknek megfelelő, és az energia, fehérje vagy egyéb tápanyagok hiánya károsítja a szervezet működését és rontja a gyógyulás esélyét.
A betegséghez kapcsolódó alultápláltság kiszűrésével a betegség következményei csökkenthetők és a beteg életminősége javítható.
A betegséghez kapcsolódó malnutríció aránya egyes betegségcsoportokban kiemelten magas!

Az alultápláltság következményei
Az alultápláltság legkézenfekvőbb következménye a fogyás, amelynek eleinte akár még örülhetünk is. Azonban ez nagyon csalóka is lehet, hiszen lehet valaki akár túlsúlyos is, ugyanakkor egy vagy több, az élethez nélkülözhetetlen tápanyag hiányzik a szervezetéből – minőségi éhezéstől szenvedhet. Ez ugyanolyan következményekkel jár, mint a mennyiségi éhezés.

Az alultápláltság következtében –az agy kivételével- valamennyi szerv tömegében megfogyatkozik.

• A vesék működése csökken, illetve elégtelen lesz
• A gyors fehérje bomlás miatt a bélfal elvékonyodik, csökken a bél mozgása, a táplálék emésztése és felszívódása
• A bél baktériumflórája megváltozik, túlsúlyba kerülnek a kórokozó baktériumok és elkezdődik a baktériumok beáramlása a szervezetbe
• Csökkent szívösszehúzódás és alacsony vérnyomás, így a szervek oxigén ellátása
• Csökken a belégzési erő, az oxigén felvétel

A rossz tápláltsági állapotnak lelki, pszichés következményei is vannak:
• Fáradékonyság, általános levertség
• Kezdeményezés hiánya
• Depresszió
• Magatartás megváltozása – érdektelenség, önzés, személyiségváltozás
• Zavartság, teljes kedvtelenség és kimerülés

Izomerő csökkenés, melynek következtében:
• kevesebb mozgás, csökken a bőr alatti zsírszövet
• a beteg önállósága, aktivitás kisebb
• nő az elesés és felfekvés veszélye

A leginkább érintett betegségcsoportok a daganatos megbetegedések, a tüdőbetegségek, a gyulladásos bélbetegségek.
• A daganatos megbetegedésben szenvedők 62%-a veszélyeztetett,
• A tüdőbetegségekben szenvedők 53%-a,
• A gyulladásos bélbetegségben szenvedők 38%-a,
• A szociális otthonban élők 40%-a alultápláltság szempontjából veszélyezetetett.

A betegséghez kapcsolódó alultápláltság kezelésére NutriAction elnevezéssel országos szűrőprogramot indítottunk háziorvosok és szakorvosok közreműködésével.

Az alultápláltság
• Megnöveli a sebészeti beavatkozások utáni komplikációk rizikóját,
• Megemeli a fertőzések kialakulásának esélyét,
• A zsír és izomtömeg csökkenéséhez vezet,
• Lassítja a sebgyógyulást,
• Növeli a lábadozás és a kórházi tartózkodás idejét,
• Jelentős életminőség romláshoz vezet.

Ne gondolja, hogy normális, ha…
• Eszik, mégis fogy,
• Erőtlen, gyenge,
• Fogyókúra nélkül veszít testsúlyából,
• Étvágytalansággal küzd.

Hogyan kezelhető az alultápláltság?
Alultápláltsággal veszélyeztetett betegek esetében a táplálásterápia hozzájárul az általános állapot és az életminőség javulásához. Kérje háziorvosa, kezelőorvosa segítségét! Ma már hatékony készítmények léteznek az alultápláltság kezelésére!

Tápláltsági állapot meghatározása
A testtömegindex kiszámításával megtudhatja, hogy a testsúlya ideális, elhízott vagy túl sovány. Léteznek a tápláltsági állapot meghatározására más számítási módok, de a táplálkozási szakemberek jelenleg ezt a számítást tartják az egyik legmegbízhatóbb módszernek.
testömegindex= testsúly (kg) / magasság (méterben)2
Az eredmény alapján, ha testömegindexe:
26 felett Ön túlsúlyos.

20-25 Testtömege jelenleg ideális

19 Ön nem alultáplált, de veszélyeztetett helyzetben van, hiszen szervezete nem rendelkezik energia tartalékokkal.

18 Ön sovány, veszélyeztetett helyzetben van, hiszen szervezete nem rendelkezik energia tartalékokkal

17-16 Ön alultáplált

15 Súlyosan alultáplált

Henter Izabella dietetikus (MDOSZ) előadása alapján

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Hatvani Fakanál klub – smoothival az egészségért

 2019-11-20 Beszámoló Időpont: 2019. november 19. 16:30 Vezette: Sándorné Buda Ildikó dietetikus Hatvani Segítő Szolgálatunk Fakanál klubfoglalkozását és táplálkozási tanácsadását az Albert Schweitzer Kórház dietetikusa, Sándorné Buda Ildikó vezeti. Vitaminokban és fehérjében gazdag smoothikat készítettünk Olvass tovább...

Egyéb

Egészségügyi sminktetoválás az arra rászorulóknak

Egészségügyi szakember szeretné felajánlani a segítségét azoknak a nőknek, férfiaknak, akiknek a betegségük miatt, illetve a kezelések következményeként esztétikai problémákkal küzdenek. “Szívesen várok minden erre érdeklődőt a 13. kerületi szalonunkban, ahol a szerdai és pénteki Olvass tovább...