Fürné Mosoni Anita, az Egri Alapszervezet elnöke fontosnak tartotta, hogy elsősegélynyújtásból továbbképzést tartson a tagoknak és az érdeklődőknek (33 fő) az Alapszervezet szeptember 10-i klubrendezvényén.

Egyre több a baleset az utcán, szomszédunkban, lakásunkban. Jó, ha tudjuk, miként segítsünk társainknak, honnan hívjunk segítséget, ha szükség van rá.

Mi is az elsősegélynyújtás? – Az elsősegélynyújtás olyan egészségügyi beavatkozás, melyet bárki, laikus vagy valamilyen egészségügyi képzettséggel rendelkező személy elvégezhet a sürgősségi ellátás megkezdése előtt azért, hogy a baleset vagy hirtelen egészségkárosodás következményeit elhárítsa.

Gyakran előfordul, hogy az emberek úgy gondolják, hogy ők nem tudnak segíteni, mert nincs elsősegélyt nyújtó képesítésük, esetleg úgy gondolják, hogy nem is szabad beleavatkozniuk, így inkább tovább mennek. Ez azonban tévedés.

Szükség esetén mindenkinek kötelessége legjobb tudása szerint segítséget nyújtani a bajbajutottaknak. Az elsősegélynyújtás nem csak a sérülések ellátásából áll.

A legfontosabb lépések: a felismerés (észrevenni a bajt és a sérülést), helyszínbiztosítás, betegvizsgálat, segélyhívás (112), elsősegélynyújtás amíg a mentő meg nem érkezik.

Az előadó beszélt az elsősegélynyújtás céljáról, feladatáról, láncolatáról, szabályiról, a szakellátás tájékoztatásáról. Végezetül bemutatta egy bábun a szakszerű életmentést, amit a jelenlévők ki is próbáltak.

Kapcsolódó bejegyzések

(A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen

Rákellenes Világnap Hatvanban

„Tudj többet a rákról,tegyél többet ellene!” Társadalmi és egyéni felelősség A Magyar Rákellenes Liga már több mint 25 éve vesz részt a magyarországi rákellenes küzdelemben, közhasznú szervezetként újra meg újra fel kívánja hívni a figyelmet a Olvass tovább...

Alapszervezetek

Országjáró kerékpártúra gyöngyösi állomása

A Gyöngyösi Alapszervezet beszámolója A „10 Ezer Lépés Program” keretén belül 2022. június 20-án Rozványi Balázs a Magyar Rákellenes Liga elnöke és felesége Winkler Violetta irodavezető országjáró kerékpártúrát tettek érintve az útvonalukba eső MRL alapszervezeteit. Olvass tovább...