A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet Egészségklubja 2021. május 31-i video előadásának témája az önvizsgálat volt.

A vetítettképes videó előadója, Kreicsi Mária, a MRL Salgótarjáni Alapszervezet vezetője először beszélt a prevenció fogalmáról, szintjeiről, az önvizsgálat fogalmáról, jelentőségéről.

Mivel a rendszeresen és helyesen elvégzett önvizsgálattal tünetmentes állapotban is észrevehetők elváltozások, így a szekunder prevenció fontos része.

Az előadó felsorolta a legfontosabb önvizsgálati lehetőségeket és részletesen beszélt a szájüreg, a bőr, a here és az emlő önvizsgálatáról, azok gyakorlati kivitelezéseiről, lépéseiről. Kiemelte, hogy mikre kell figyelmet fordítani, melyek lehetnek egy esetleges rosszindulatú elváltozás figyelmeztető jelei.

Az előadásból megtudhattuk, hogy a korai stádiumban diagnosztizált rosszindulatú elváltozás az esetek döntő többségében tünetmentessé tehető, és az egyre fejlődő orvostechnikai és terápiás eljárásokkal ilyenkor nagy esély van a gyógyulásra.

Összegzésként a következőkkel zárta az előadást: Tegyünk meg mindent, ami rajtunk múlik, ismerjük meg kockázati tényezőinket, éljünk egészségtudatosan, havonta végezzünk önvizsgálatot, rendszeresen vegyünk részt szűrővizsgálatokon és elváltozás esetén azonnal forduljunk szakemberhez!

A program a Palóc Hálózati Szövetség „Prevencióval és az egészségkultúra fejlesztésével a salgótarjániak egészségéért” pályázati projekt részeként jött létre a MRL Salgótarjáni Alapszervezet szakmai megvalósításával.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Januári Egészség Klub az immunrendszer erősítéséről Salgótarjánban

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete „Immunrendszerünk erősítése télen kiegyensúlyozott étkezéssel és mozgással” címmel tartotta meg januári Egészség Klubját. A felkért előadók Zeke Judit dietetikus és életmód tanácsadó és Félegyházi Évi személyi edző és életmód Olvass tovább...

Alapszervezetek

Fakanál Klubfoglalkozás Hatvanban

2020-10-01 A Hatvani Segítő Szolgálat beszámolója Időpont: 2020. szeptember 28. Vezető: Sándorné Buda Ildikó A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Segítő Szolgálat 2020. év ősznyitó klubfoglalkozásán az idénynek megfelelő gyümölcsökből készítettünk finomságokat. Sütőtökből, dióból, cukormentes kekszből, Olvass tovább...

Alapszervezetek

Milyen lehetőségünk van a rák kialakulása kockázatának csökkentésére?

Az Európai Rákellenes Kódex üzenete az Eventus Üzleti, Művészeti Középiskolában (Eger, Cifrakapu tér 24.) 2019. június 26-án, pénteken. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!