A MRL Salgótarjáni Alapszervezet 2021.05.27-i Mozgásklub programjának középpontjában a hasi légzés állt. Az SBTC Sporttelep területén, a szabadban a foglalkozást Bablenáné Kovács Márta okleveles meridián klubvezető irányította.

Beszélt arról, hogy a légzés az élet alapja, befolyásolja a pulzust, a vérnyomást, az anyagcserét, az emésztést, az idegrendszert és a pillanatnyi hangulatunkat, hogy elég egy stressz helyzet, észre sem vesszük, és máris átváltunk a felületes, gyorsabb légzésre. Ezzel szemben a helyes légzéstechnika, azaz a hasi légzés optimális levegőcserét biztosít. Ennek köszönhetően a levegő a tüdő mélyére jut, és kellően átjárja a szöveteket, sejteket.

A hasi légzés mélyebb, lassabb, ritmusosabb légzést biztosít, és segít helyreállítani a vérben az oxigén és a széndioxid egyensúlyát; normalizálni a szívritmust és csökkenteni az izomfeszültséget. A légzés által segíti az energia felhalmozását és áramoltatását a testben, de az energia szabályzáson túl egyéb testi és mentális hatásokkal is bír.

Bónusz tippként javasolta: ha van egy kis időnk, akkor a légző gyakorlatot egy erdei sétával kössük össze, így megsokszorozódik a lazító, relaxáló hatásat! Ezután a gyönyörű környezetben végigtornáztuk a Meridián 3-1-2-őt.

Az esemény a Palóc Hálózati Szövetség „Prevencióval és az egészségkultúra fejlesztésével a salgótarjániak egészségéért” pályázati projekt részeként valósult meg a MRL Salgótarjáni Alapszervezet szakmai megvalósításával.

A programon ügyeltünk a járványhelyzet előírta szabályok betartására.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Teremtorna – keveset mozgóknak, fogyókúrázóknak

  2016. január 20-án újból elindítottuk az évek óta sikeres Teremtornánkat. Betegek, családtagok örömmel fogadták kímélő tornánkat, amit különösebb erőfeszítés nélkül végig tudtak csinálni. Büszkén elmondhatom,hogy a „Keveset mozgóknak, fogyókúrázóknak készült DVD film elkészítéséhez a Liga Olvass tovább...

Alapszervezetek

Kul-túra Budapesten a Városligetben

Közkívánatra újabb látogatást szervezett bővített tartalommal a MRL Salgótarjáni Alapszervezet Budapestre, az építészeti „Oscar-díjjal” kitüntetett Zene Házába október 18-án. A húszfős csapat a délelőttöt a Hangdómban kezdte. Egy háromdimenziós film vetítése alatt zenével és különböző Olvass tovább...