A MRL Salgótarjáni Alapszervezet 2020. 10.29-i Mozgás Klubnapot tartott a József Attila Művelődési Házban. A téma felkért előadója, Füleki Andrea gyógytornász, a Szent Lázár Megyei Kórház gyógytornásza volt.

Az előadó először a csontritkulásról, előfordulásáról és a preventív és rehabilitációs lehetőségeiről beszélt. Ismertette , hogy a csontritkulás manapság egyre több embert érint, főként idősebb korúaknál és nőknél jelenik meg. Sokan észre sem veszik, hogy csontritkulásuk van, míg el nem törik valamijük. ,,A csontritkulás a csont tömegének és sűrűségének folyamatos csökkenése, mely a csont minőségének és működésének romlásával jár, emiatt a csonttörés esélye megnő.”

Elmondta, hogy a megelőzésben segíthet a tudatos, ásványi anyagokban, főleg kalciumban gazdag étkezés és a rendszeres mozgás, hiszen a fizikai igénybevétel alkalmazkodásra ösztönzi a csontszerkezetet, a terhelés hatására nő, erősödik a csonttömeg is, képes késleltetni a csontbontó folyamatokat, segít elkerülni a csonttörést, enyhíti a fájdalmat. Felhívta a figyelmet arra, hogy annak sem tilos a fizikai igénybevétel és a mozgás, akinél már kialakult a csontritkulás, de érdemes óvatosnak lenni, orvosi vagy gyógytornászi kontroll mellett mozogni.

A bevezető gondolatok után funkcionális gyógytorna gyakorlatokat mutatott be, amelyek fokozzák a mozgékonyságot, stabilitást és állóképességet. A bemutatás után a gyakorlatokat közösen elvégeztek a jelenlévők.

A részvevők a tornasor leírását nyomtatott formában is megkapták, hogy azt otthon is, naponta elvégezhessék

Az esemény a Palóc Hálózati Szövetség „Prevencióval és az egészségkultúra fejlesztésével a salgótarjániak egészségéért” pályázati projekt részeként valósult meg a MRL Salgótarjáni Alapszervezet szakmai megvalósításával.

A programon gondosan ügyeltünk a járványhelyzet előírta szabályok betartására.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Őszi kikapcsolódás Rózsaszentmártonban

A MRL Rózsaszentmártoni Alapszervezete ez évben is megtartotta hagyományos rendezvényét, 54 fő részvételével. Juhász Józsené “Ami csak rajtad múlik” c. előadása előtt közös torna, Becze Hajnalka vezetésével, majd előadás után kiscsoportos beszélgetés következett. Közben elkészült Olvass tovább...

Alapszervezetek

Egészségnap Pétervásárán és Ostoroson

Május 6-án és 13-án a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete két Heves Vármegyei település, Pétervására és Ostoros meghívására Egészségnapon vett részt. Véradás, tüdőszűrés, különféle ingyenes egészségügyi szolgáltatások, önvizsgálati módszerek ismertetése, tanácsadás, állapot felmérés is az Olvass tovább...