Helyszín: Hatvani Segítő Szolgálat
Időpont: 2018. szeptember 27.
Előadó: Zsitvay Katalin szakmai tanácsadó Hegymenet Klub Hatvan.

A foglalkozást egy egyéni feladattal indítottuk, a jelenlévőknek föl kellett írniuk egy cetlire ami legelőször az eszükbe jut a közösségről. Ezeket a cetliket egy kosárba gyűjtöttük és félretettük.

Ezután rövid előadás következett a közösségről, az alábbi vázlatpontok mentén:

  • A közösség fogalmának értelmezése.
  • A közösség biológiai, társadalmi és politikai vetülete.
  • A leggyakoribb emberi közösségek (lakóhelyi közösség, etnikai közösség, vallási közösség, stb.)
  • A közösség jellemzői, közös érdek, érték, célok
  • Közösségi tudat (a közösség fontos az egyén számára, és a közösség számára is fontos az egyén)
  • Közös döntés, közös lépések megtétele
  • Hatékonyság kérdése a közösségben

 A foglalkozás harmadik részében a jelenlévők egy játék keretében saját élményt szerezhettek a közösség erejéről, fontosságáról, megtartó erejéről.

A játék első felében egyedül kellett megoldaniuk egy feladatot, majd ezt követően ugyan ezt a feladatot közösen próbálták abszolválni. A játék során szerzett tapasztalatokat megbeszéltük, értelmeztük.

Ezt követően előkerültek a kosárból a cetlik, melyeket egyenként felolvastunk. (Emlékeztetőül a cetlikre azokat a dolgokat írták fel a jelenlévők, amelyek először jutottak eszükbe arról, hogy közösség.)

Néhány gondolat a papírlapokról: barátság, segítség, összetartás, adás-kapás, Rák-liga, jó társaság, szeretet, együttlét, stb.

Szabad interakció keretében beszélgettünk arról, hogy kinek mit jelent a közösség, milyen közösség tagja, milyen a jó közösség, miben segített a közösség egyéni élethelyzetében.

A foglalkozás zárásaként elkészítettük a csoport „közösség-fáját”, – egy előre megrajzolt fát „feldíszítettünk” levelekkel, melyekre mindenki pár szóval felírta, mit jelent számára a közösség.

A jelenlévők aktivitása, nyitottsága, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egy kellemes és hasznos délután tölthettünk együtt.

Lazányi Jánosné
Segítő Szolgálat vezető

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

PSA szűrés Egerben

Ingyenes PSA szűrést szervez az Egri Alapszervezet 2017. november 10-én, pénteken 10-15 óra között a Markhot Ferenc Kórház-Rendelőintézet 1. emeletén. Ha november, akkor Movember!

Alapszervezetek

Mit nem tudunk az urológiai megbetegedésekről?

A Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezet felkérésére a fenti címmel tartott előadást dr. Grósz László szekszárdi szakorvos a tagság és meghívott vendégei számára. Ez a terület tartalmát tekintve nagyon széleskörű, ezért két előadásban fogjuk taglalni Olvass tovább...