Január 20-án Szalayné Kónya Zsuzsa dietetikus vezetésével finom ételeket főztek a főzőklub tagjai. A receptek alapján mi is elkészíthetjük a finomságokat.

Receptek

Főzzünk, de okosan – Főzőklub

2014. január 20

Burgonya-krémleves nyers levesbetéttel

Hozzávalók 4 főre:
50 dkg burgonya, egy nagy pohár joghurt, mustár
só, vegamix, kurkuma, őrölt gyömbér, őrölt köménymag, őrölt bors, babérlevél
Tetszés szerint: sárgarépa, cékla, póréhagyma, lilahagyma, snidling
ELKÉSZÍTÉSE:
A megtisztított és felkockázott burgonyát kb. dupla mennyiségű vízben feltesszük főni. Natúr vegamixszel, mokkáskanálnyi kurkumával, ugyanennyi őrölt gyömbérrel, őrölt fűszerköménnyel, kevés őrölt borssal, sóval és 4-5 db babérlevéllel ízesítjük.
Mikor megfőtt a burgonya, kiszedjük a babérleveleket, a levest összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a joghurtot, és egy evőkanál mustárt. Tálaláskor a tányérokba halmozunk az alábbi zöldségekből.
Nyers levesbetét: reszelt répa, reszelt cékla, nagyon vékony karikákra vágott póréhagyma, vagy lila hagyma, vagy snidling.


Mennyei burgonyás galuska
Hozzávalók 4 főre:

40 dkg burgonya, 20 dkg liszt, 1 db tojás, 30 dkg gomba, 40 dkg vöröshagyma,
2 dl tej, 3 dl tejföl, 8 dkg sajt, 15 dkg bacon, libazsír, 2 evőkanál liszt
só, fokhagyma, majoránna, őrölt bors, vegamix, petrezselyemzöld
ELKÉSZÍTÉSE:
A megtisztított, megmosott burgonyát lereszeljük és a liszttel, a tojás sárgájával és kellő mennyiségű vízzel sűrű galuskatésztát készítünk. Forró sós vízben a galuskákat kifőzzük.
A zsiradékkal „bemaszatolunk” egy teflonserpenyőt, beletesszük a négyfelé, majd vékony szeletekre vágott hagymát, és lepirítjuk. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott gombát, a fűszereket (só, fokhagyma, majoránna, őrölt bors, vegamix), és állandó kevergetés mellett megpároljuk. Hozzákeverjük a 2 evőkanál lisztet, átpirítjuk, majd felöntjük a tejjel kikevert tejföllel, és állandó keverés mellett besűrítjük. Még forrón belekeverjük a reszelt sajtot, és a kisült baconkockákat.
A galuskára halmozzuk a mártást, és megszórjuk vágott petrezselyemzölddel.

Zelleres káposztasaláta
Hozzávalók 4 főre:

30 dkg alma, 20 dkg zeller, 15 dkg fejes káposzta, 15 dkg csemegekukorica (konzerv), 5 dkg dióbél, 3 dl joghurt
só, őrölt köménymag, őrölt bors, zellerlevél, mustár, citromlé
ELKÉSZÍTÉSE:
Az almát héjastól, valamint a megtisztított zellert és a káposztát vékony csíkokra vágjuk. Ha a kukorica nem konzerv, akkor puhára pároljuk. A diót nagyon apróra összetörjük (zacskóban), és lepirítjuk.
A joghurtot beízesítjük (só, őrölt köménymag, őrölt bors, mustár, citromlé), majd belekeverjük a pirított diót.
Az almás zöldségmixet összekeverjük az öntettel, és a tetejét megszórjuk vágott zellerlevéllel.

Kókuszos-sárgarépás sütemény
Hozzávalók:
45 dkg alma, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg kókuszreszelék, 5 dkg dió,
5 dkg mazsola, 4 db tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna
ELKÉSZÍTÉSE:
A sárgarépát a kis lyukú reszelőn lereszeljük, az almát a nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat megmossuk, külön edénybe ütjük a fehérjét és a sárgáját. A tojás sárgáihoz keverjük az almát, sárgarépát, kókuszreszeléket, az apróra tört diót, mazsolát, szódabikarbónát. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a masszához.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe töltjük, előmelegített sütőben 150 – 180 C-on sütjük.

Kukorica pástétom
Hozzávalók:
Mirelit csemegekukorica, extra szűz olívaolaj (hogy turmixolható legyen a kukorica), szárított petrezselyem, só
ELKÉSZÍTÉSE:
A hozzávalókat turmixgépben pépesítjük. A bátrabbak őrölt chili-paprikát is tehetnek bele. Finom pástétomot kapunk, amely jól helyettesíti pl.: a vajat.






Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

A fájdalomcsillapítás emberi jog

Az alábbi megtörtént eset szereplője egy 61 éves pszichológus hölgy, aki 20 éven keresztül gyermekekkel foglalkozott, jelenleg pedig felnőtteket tanít. Kálváriája 13 évvel ezelőtt kezdődött egy emlőben talált csomóval. A történet valós – megdöbbentő és Olvass tovább...

Egyéb

Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum – megnyitó ünnepség

Befejeződött a hatvani Grassalkovich-kastély felújítása.

Alapszervezetek

Salgótarjáni Alapszervezet márciusi programjai

Salgótarjáni Alapszervezet márciusi programjai 2017.03.21. Beszámoló és küldött választó közgyűlés Balassi Bálint Megyei Könyvtár 16 óra 2017.03.27. Stresszoldó Klub: „A gyógyító hangtál” Előadók: Jászberényi Tünde és Péter József Attila Művelődési Központ Klubterem 15 óra 2017.03.29. Olvass tovább...