Nézd velünk, ha van kedved!
Misszió – film a Magyar Rákellenes Ligáról:
https://www.youtube.com/watch?v=UfM9bHAHhW4
Az 50 perces film a Magyar Rákellenes Liga önkénteseinek munkáját mutatja be.
Az alkotók: Szobolits Béla Balázs Béla díjas dokumentumfilm rendező és forgatókönyvíró, Surányi Z. András operatőr, Kapcsos Vince hangmérnök, Uhlaczki Lilian vágó, Rudolf Dániel felvételvezető és Szederkényi Miklós producer.
A film megálmodója Wortmann Éva önkéntes, aki három éve megálmodta, hogy film készüljön a Magyar Rákellenes Ligáról és az álmot valóra is váltotta.
A filmre a Dunatáj Alapítvány pályázott. A Magyar Média Mecenatúra adott rá támogatást.

 

 A Magyar Rákellenes Liga tevékenysége

Szolgálat a rákbetegek érdekében!

„Az életünk célja, hogy szolgáljunk,
együttérzést és segítőkészséget tanúsítsunk mások iránt.”
(Albert Schweitzer)

 

A MRL 1990-óta civil szervezetként vesz részt a rák elleni küzdelemben.

Legfontosabb feladataink: az egészségnevelés, szűrések szervezése és népszerűsítése a lakosság körében.
Kurzusokat szervezünk orvosok, ápolók részére, önkéntes segítőket képzünk.
A betegeket és hozzátartozóikat szakmai, jogi és lelki segítségnyújtással támogatjuk, rehabilitációjukat pedig klubfoglalkozások keretében segítjük elő. Egészségügyi intézményeket adománygyűjtésből vásárolt eszközökkel támogatjuk.

A Ligának 37 alapszervezete működik országszerte, közel 3500 fős tagsággal.
Segítségükkel valósítjuk meg a Liga célkitűzéseit.

Egészségnevelés

Az elkötelezett civilek bevonásával hirdetjük az egészség fontosságát. Ingyenes kiadványainkkal, ismeretterjesztő előadásokkal felhívjuk a figyelmet az egészség megőrzésének lehetőségeire és részt vállalunk a tudatformálásban.

Szűrések

Felvilágosítás a szűrések fontosságáról, mozgósítás, közéleti szereplők megnyerése, nehezen megközelíthető régiókba szűrőbuszok indítása (pl. dél-alföldi tanyás települések).

Betegtájékoztatás

Ingyenes kiadványokkal, előadásokkal segítjük a daganatos betegek ismereteinek bővítését. Hisszük, hogy az ember legjobban az ismeretlentől fél és az ellenség megismerése első lépés a győzelem felé.

Oktatás

  • Egészségügyi dolgozók: elősegítjük a háziorvosok, szakorvosok, ápolók folyamatos szakmai fejlődését akkreditált továbbképzések, kurzusok szervezésével (fájdalomcsillapítás, gyógytáplálás stb.)
  • Önkéntesek: Leendő önkéntes munkatársaink számára minden év őszén ingyenes önkéntes-képző tanfolyamot indítunk az Országos Onkológiai Intézet szakmai támogatásával.
  • Iskolák: Képzések pedagógusoknak, védőnőknek, gyermekeknek (ismeretek a veszélyeztető tényezőkről, különösen a dohányzás ártalmairól, a védekezés nélküli nemi élet veszélyeiről stb.)

Rehabilitáció – Betegklubok

„Az ember legjobb gyógyszere a másik ember.” (Paracelsus) Bármilyen betegség esetén nagy segítséget jelenthet a hasonló problémákkal küzdő emberek társasága, akik reményt és védelmet nyújtanak, és példájukkal erősítik a gyógyulásba vetett hitet. A klubokba meghívott orvosok, egészségügyi szakemberek segítenek az eligazodásban, így az érintettek hiteles forrásból jutnak naprakész információhoz a terápiákkal, gyógyszerekkel, kezelési módokkal kapcsolatosan.

Betegjogok

Elősegítjük a beteg-orvos közötti bizalmi viszony kialakulását, erősítését, közvetítő szerepet játszunk a betegjogok maradéktalan érvényesülése érdekében (orvosválasztás, fájdalomcsillapítás, gyógytáplálás stb.)

Adományok

Adományokat gyűjtünk, amelyekből korszerű gyógyító eszközök, gépek beszerzését tesszük lehetővé kórházak számára. Törekszünk arra, hogy a rendelkezésünkre álló anyagi forrásokkal úgy éljünk, hogy minél több beteg érdekében kerüljön felhasználásra. Gazdálkodásunkról évente több alkalommal tájékoztatjuk a nyilvánosságot.

Lelki támogatás

Lelki támogatást nyújtunk személyesen, levélben, anonim telefonvonalon keresztül és a világhálón.

https://rakliga.hu/kapcsolat/