Mikor evett utoljára almát? Az üzletek gazdag gyümölcsválasztékát látva hajlamosak vagyunk megfeledkezni az itthon is bőségesen termő almáról. Öreg hiba, ugyanis sokkal hasznosabbak számos egzotikus társuknál.
„Naponta egy alma és az orvos távol van tartva.”
„Ám de egy ember egész csésze almamagot megevett és hamar kiszenvedett”.
„Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma.”
Számtalan hasonló régi mondás igazolja, hogy a távoli múltban az almát is a gyógynövények közé sorolták. Egészen különleges tisztelet övezte, mint a gyógyászat egyik hajtóerejét.
Környékünk jellegzetes és közkedvelt gyümölcse. Fogyasztjuk nyersen és főve, de vajon mit is tudunk róla?
Egyes források szerint 2000 évvel ezelőtt már közel 30 különböző fajtát ismertek. Azóta, a keresztezéseknek köszönhetően, a fajták száma ezer fölé emelkedett.
Ezek különböznek egymástól méretben, színben, formában és ízben is. Jogosan sorolják a legértékesebb gyümölcsök közé, hiszen nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Hazánkban egész évben kapható, az ára is megfizethető. Egyike az első nemesített gyümölcseinknek.
A magyar alma
Almából hazánkban nagy az egy főre jutó termelés és fogyasztás. Ennek ellenére még így sincs meg a napi egy darab fejenként.
Manapság elsősorban a Jonatán módosulásait, az Idaredet és Jonagoldot keresik, népszerűek még a Golden, a Starking és a zöldalma fajták is. A magyar alma messze földön híres, nagy ültetvények vannak Zalában, a Duna-Tisza közén, és világviszonylatban is elsőrangú a felső-magyarországi, szabolcsi alma. Eltarthatósága a tárolási technikától függ. A gyümölcs tartósítására leggyakrabban a hűtést alkalmazzák. A jonatán például 2-2,5 °C fokon, 90-92 % relatív páratartalom mellett 6-8 hónapig tartható el anélkül, hogy romlana a minősége. A legősibb tárolási mód a szárítás vagy aszalás. Az aszalt gyümölcsben koncentrálódik a gyümölcscukor.
Amennyiben almát vásárolunk, mindig a helyben termett fajtát részesítsük előnyben! Jobban megőrzi ízét, illatát, mint a zölden leszedett és messziről ideszállított gyümölcs.
Az apróbb almák tovább ropogósak maradnak, a nagyok előbb kásásodnak.
Milyen értékes anyagokat tartalmaz?
A lédús gyümölcsök közé tartozik, 85%-a víz, ezen kívül tartalmaz gyümölcscukrot, szerves savakat, cserzőanyagot, ásványi anyagokat, nyomelemeket, pektint, jelentős mennyiségű rostot, béta-karotint, valamint A, B,P,C,E vitaminokat.
Jótékony hatásai
- az A, C, E vitaminok, valamint a béta-karotin antioxidáns, vagyis sejtvédő hatással rendelkeznek.
- savtartalma frissítő hatású, elősegíti az emésztést, erősíti a bélnyálkahártyát
megjegyzés: csersavtartalmának köszönhetően barnul meg rövid időn belül, miután kettévágtuk ill. meghámoztuk.
- a reszelt alma gyógyítja a hasmenést, szabályozza a bélműködést
- rosttartalma /fele a gyümölcs héjában található/ vízmegkötő tulajdonságánál fogva növeli a széklet mennyiségét és puhaságát, serkenti a bélműködést, csökken az áthaladási idő
- pektin tartalmának köszönhetően gátolja a zsiradékok ás a koleszterin felszívódását, befolyásolja a koleszterin anyagcserét, csökkenti szintjét a vérben
- magas foszfortartalma miatt fokozza a szellemi teljesítőképességet
- magas víztartalmának köszönhetően tisztítja a húgyutakat, vízhajtó hatású
- minden formájában – nyersen, főzve, sütve – jótékony és tisztító hatású a bőrre / pakolásnak kiváló/
Almás rakott burgonya
Böjti időszakban érdemes kipróbálni ezt a receptet, ami egy könnyű ebéd vagy vacsora lehet. Külön-külön finom mind a kettő, na de együtt?
Hozzávalók: burgonya, hagyma, alma, tejszín, sajt, só, bors, szerecsendió, vaj a tál kikenéséhez
Elkészítése:
- A burgonyát héjastul félig megfőzzük. Amíg a burgonya fő, addig az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, szeletekre vágjuk. Megpucoljuk a vöröshagymát és felkarikázzuk. A tejszínbe sót, borsot,szerecsendiót és reszelt sajtot keverünk.
- Egy sütőtálat kivajazunk és belekarikázzuk a héjától megszabadított burgonyát majd a hagymát, megsózzuk, borsozzuk kicsit, mehet rá szerecsendió is, aztán alma és kanalazzunk rá a tejszínes öntetből is. Ezt rétegesen pakolásszuk, amíg maradt a hozzávalókból a végén a burgonya zárja. Ráöntjük a maradék tejszínes öntetet a tetejére és szórunk rá még sajtot, szerecsendiót, borsot.
- Végül a sütőbe toljuk és letakarva 200 C-on „ összeérleljük”. Hogy ez mennyi ideig tart, az nagyban függ a burgonya és az alma fajtájától. Folyamatosan figyeljük, nézzük, hogy túl puha se legyen. Amikor már majdnem kész, akkor levesszük a tál fedelét, s fedő nélkül sütjük még egy kicsit, hogy piruljon. Nem lesz száraz, mert az alma és a krumpli is ereszt még levet magából.
Jó étvágyat!