Magyar Rákellenes Liga

A Rákász Fakanál klubjának szeptemberi ajánlata

Szilva

Közkedvelt őszi gyümölcs, mely Magyarországon szinte bárhol megterem. Többféle formában is fogyasztható: nyersen, aszalványként, lekvárként, édességekben, levesként…..  Értékes gyümölcsünk, több jótékony hatással bír, mint azt sokan gondolnák.

Jótékony hatásai

Fogyasztása serkenti az emésztést, védhet a szívbetegségek és a kettes típusú diabétesz kialakulása ellen, még a koleszterinszintet is képes stabilizálni. 100 gramm nyers szilvában mindössze 46 kalória van, nem hizlal, de aszalva igazi cukorbomba, csak módjával szabad fogyasztani. Jó rostforrás, és igen magas az A-, K-, és C-vitamin, valamint az antioxidáns tartalma. Ez utóbbiak a szabad gyökök megkötésében játszanak nagy szerepet. Ráadásul  85%-a víz, remek vízhajtóként is szolgál.

Szilvás-mascarponés pohárkrém 

Hozzávalók ( 4 adag)

125 g mascarpone

200 ml görög joghurt

1 citrom leve

1 citrom reszelt héja (lehetőleg kezeletlen citrom legyen )

4 ek méz

10 közepes db szilva

1 szál rozmaring (kicsi)

1 ek balzsamecet

2 ek mandulapehely

Aki kevésbé édesen szereti, vagy a betegségéből adódóan ne ehet cukrot, az a mézet elhagyhatja, vagy helyettesítheti valamilyen cukorpótlóval.

Elkészítés

Mascarpone krém

Egy nagy tálban kézi habverővel keverjük össze a mascarponét a joghurttal, citromlé felével, 2 evőkanál mézzel, fél citrom reszelt héjával (kezeletlen), majd formákba öntve tegyük hűtőbe.

Szilvaöntet

Magozzuk ki, majd vágjuk kisebb kockákra a szilvákat. Egy serpenyőben pároljuk össze a maradék citromlével, citromhéjjal, 2 evőkanál mézzel és balzsamecettel, míg az ecet ereje elmegy. Vegyük ki a rozmaring ágat, s a szószt turmixoljuk össze.

Összeállítás

Öntsünk minden pohár krémre keveset a szószból, aztán mehetnek vissza a hűtőbe minimum egy órára hűlni. Tálaláskor díszítsük pirított mandulaszeletekkel a pohárkrémet. Jó étvágyat hozzá!