Magyar Rákellenes Liga

Preventív gyógytorna ülőmunkát végzőknek

A MRL Salgótarjáni Alapszervezet 2021.06.03-i Mozgásklub programján a Sturmanné Füleki Andrea gyógytornász irányításával prevenciós gyógytornát végeztek a megjelent tagok a szabadban.

A szakember először beszélt az ülőmunkából adódó helytelen testtartás fájdalmas következményeiről. Az „előre helyezett fejtartás” miatt, (az a jelenség, amikor valaki a monitor előtt görnyed) a fej rossz pozíciója miatt feszessé válnak a nyakizmok, ami fájdalmat okoz a nyak-vállövi régióban, de hosszú távon vállízületi, rágóízületi elváltozásokat, fejfájást is okozhat. Ülő helyzetben az álláshoz képest duplán terhelődnek a porckorongok is, ez pedig a porckorongsérv és a különböző gerincbetegségek melegágya. A mozgásszervi panaszokon kívül az ülőmunka a belső szervek és az érrendszer működésére is negatívan hat. Gyakoriak az emésztési panaszok, puffadás, székrekedés. Sajnos többször fordul elő az ülőmunkát végzők körében a visszér és az aranyér is, de bizonyos szívbetegségek és a stroke kialakulásának esélye is megnőhet. Ezek a problémák tornával mind megelőzhetők.

A szakember bevezető gondolatai után közös prevenciós gyógytornát végeztek a jelenlévők, majd a Meridián 3-1-2-őt is végig tornászták.

Az esemény a Palóc Hálózati Szövetség „Prevencióval és az egészségkultúra fejlesztésével a salgótarjániak egészségéért” pályázati projekt részeként valósult meg a MRL Salgótarjáni Alapszervezet szakmai megvalósításával.