Magyar Rákellenes Liga

Élelmiszerek kezelésének higiéniai szabályai általában és járványhelyzetben

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet Egészségklubja 2021. március 22-i előadásának címe az „Élelmiszerek kezelésének higiéniai szabályai általában és járványhelyzetben” volt.

A vetítettképes video előadója, Szőllősiné Zeke Judit dietetikus, egészségügyi szakmenedzser először az élelmiszer higiéné tartalmát fogalmazta meg és beszélt a „biztonságos élelmiszer” kritériumairól.

Példákon keresztül bemutatta az ételfertőzés és az ételmérgezés közötti különbséget, beszélt a közétkeztetésben betartandó minőségbiztosítási rendszerről, a vízminőség folyamatos ellenőrzésének fontosságáról.

Összefoglalta az élelmiszerek mikrobiológiai veszélyeit, az élelmiszerek és az élelmiszer környezetek higiéniai előírásait. Ismertette a nyersanyagok tisztításának módjait, a hulladékok kezelését.

Felhívta a figyelmet a hiteles forrásból való informálódás, a már gyermekkorban megkezdett egészségnevelés fontosságára.

Sok hasznos gyakorlati tanáccsal bővítette a hallgatók ismereteit, a vásárlással, tárolással, feldolgozással kapcsolatban különös tekintettel a pandémiás időszak követendő cselekvési formáira.

Előadása végén ismertette a kérdések felvetésének módját és felajánlotta, hogy nyitott a kérdések megválaszolására.

A program a Palóc Hálózati Szövetség „Prevencióval és az egészségkultúra fejlesztésével a salgótarjániak egészségéért” pályázati projekt részeként valósult meg a MRL Salgótarjáni Alapszervezet szakmai megvalósításával.