Magyar Rákellenes Liga

A Fakanál klub márciusi ajánlata – húsvéti sült, töltött tojás

A tojás tápláló és biztonsággal fogyasztható, bőséges forrása a fehérjéknek és számos nélkülözhetetlen tápanyagnak.
A jelenlegi tapasztalatok azt mutatják, hogy a tojásfogyasztás – az egészségesen kiegyensúlyozott táplálkozás részeként -, az emberek többségénél nem növeli jelentősen a vér koleszterinszintjét. A szívbetegség táplálkozási okait kereső tanulmányok nem találtak kapcsolatot a rendszeres tojásfogyasztással ( max. 6-7 tojás/hét mennyiségig).

Érvek a tojásfogyasztás mellett:

Tudta?

Egy átlagos tyúktojás mintegy 60 grammot nyom és 11% héj, 58% fehérje és 31% sárgája alkotja. A tojás fehérjéje nagyrészt víz (88%) és fehérje (9%), míg a tojássárgája nagyobb részben víz (51%), zsír (31%) és fehérje (16%).

Értékes vitamin- és ásványianyag-forrás:
A tojásokban található olyan kulcsfontosságú tápanyagok, mint a D-vitamin elővitaminja, B12-vitamin, folsav és szelén kapcsolatban állnak az olyan krónikus állapotok megelőzésével, mint a szívbetegség, a magas vérnyomás. Egy, az Egyesült Királyságban végzett felmérés azt találta, hogy azoknak a felnőtteknek, akik három vagy több tojást fogyasztottak hetente, a nem fogyasztókhoz képest jelentősen magasabb volt a B12-, A-és D-vitamin, a niacin (B3-vitamin)-, jód-, cink-és magnézium-bevitelük.

A tojás rendszeres fogyasztása az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás értékes összetevője lehet, amihez magas minőségű fehérjével, valamint számos vitaminnal és ásványi anyaggal járul hozzá.

Hagyomány

A húsvéti tojás egyik ünnepi asztalról sem hiányozhat, de vajon tudjuk, honnan ered e szokás gyökere?

Egy régi mondás szerint Krisztus feltámadásakor úgy törte fel a sziklasírt, mint a kifejlődött madár a tojás héját. Innen ered a húsvéti tojás szokása, mely a termékenység, a teremtés, az újjászületés legősibb jelképe, a kereszténységben pedig a feltámadás szimbóluma is. Egyes kultúrákban úgy tartották, hogy az istenek tojásból születtek, mások pedig a halottak mellé a koporsóba is tojást tettek, a lélek feltámadását segítve.

A Húsvétkor oly népszerű piros tojás szokása sem véletlenül alakult ki. A piros színnek ugyanis őseink mágikus erőt tulajdonítottak, mely napjainkban is Krisztus vérét jelképezi és védelmez. A húsvéti tojás ajándékozása talán a legősibb szokásunk, már a XVI. században is ezzel kínálták a házról házra járó legényeket.

Ebből alakult ki később a tojásfestés hagyománya is. A lányok, asszonyok különböző mintákat vagy akár szöveges üzeneteket festettek a tojásokra, melyet férjeiknek, udvarlóiknak, és a verset regélő fiúknak adtak. A húsvéti tojás ajándékozása az élet és az örökkévalóság szimbóluma volt.

Recept

Hozzávalók: 8 d. tojás, 1 fej hagyma, 10 dkg gomba, 10 dkg főtt sonka, 1 ek. olaj, 2 dkg vaj, 3 dl tejföl, 10 dkg sajt, só, bors

ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, félbevágjuk. Óvatosan kiszedjük a sárgáját úgy, hogy a fehérje egyben maradjon. A kiszedett sárgákat ezután villával kicsit összetörjük.

A vöröshagymát, a gombát és a sonkát apróra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a gombát, és ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, és pár percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a sonkát, majd azzal is pár percig pároljuk. Végül hozzákeverjük a tojássárgáját, levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük.

Egy jénai tálat kikenünk vajjal, és egymás mellé elhelyezzük benne a tojásfehérjéket. Mindegyiket megtöltjük a langyosra hűlt töltelékkel, ízlés szerint rákanalazzunk tejfölt, megszórjuk a reszelt sajttal.

Előmelegített sütőbe tesszük, majd 10-15 percig sütjük, hogy a sajt szépen ráolvadjon, és kissé megpiruljon. Az elkészült tojásokat ízlés szerint kínálhatjuk melegen, de hidegen is nagyon finom.