Magyar Rákellenes Liga

Cékla: a zöldségek vörös démonja

A Fakanál klub ajánlata

A megvastagodott répatestet fogyasztjuk, amelynek alakja lehet gömbölyű, hengeres vagy lapos. A répahús színe általában vörös, de lehet sárgás is. Hazánkban általában csak a vörös változatát termesztik.
A kutatások szerint Elő-Ázsiából került Ázsiába, majd onnan Európába. A Földközi-tenger környékén őshonos.

Miért jó?

A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint.
Kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait.
Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a cékla leve segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot. Jelentős szerepe van a szervezet sav-bázis egyensúlyának a fenntartásában. Rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek. Várandós anyák is bátran fogyaszthatják. A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.

Hogyan fogyasszuk?

A céklát főként salátaként, köretként, s levesekben használják.
Közkedvelt élelmiszer alapanyaga az energiaszegény étrendnek. Az élelmiszer-feldolgozó ipar jótékony tulajdonságai miatt bébiételekbe is keveri, de készítenek belőle céklaport, valamint sűrítményt is.
Hetente egyszer ajánlott “céklanapot” tartani, ami azt jelenti, hogy érdemes gyümölcscentrifugával frissen préselt céklalevet inni. Vízzel való hígítása mindig ajánlott. Főleg télen az egyik legfontosabb vitamin és ásványianyag forrásunk. A vásárlásnál figyeljünk, hogy a cékla akkor jó, ha fele akkora, mint az öklünk.

Érdekesség

A céklát már a babilóniaiak és a főníciaiak is nagy mennyiségben termesztették. A népi hagyomány szerint Nagy Károly annyira bízott gyógyhatásában, hogy rendeletben szabályozta termesztését. A görögök Delphoiban céklával áldoztak Apollónak, míg a rómaiak lázcsillapításra használták
Magyarországon a XVII. században vált ismertté a cékla vörös változata.

 

Receptek

Diétás céklaleves
Az edény aljára rakjunk rétegenként durvára reszelt nyers céklát, burgonyát és sárgarépát, csíkokra vágott káposztát, héjától megtisztított paradicsomot. Ha nincs, akkor friss paradicsompürével helyettesíthetjük. Felöntjük személyenként egy csésze forró vízzel, és 10 percig főzzük. Sózzuk, ízlés szerint borsózzuk. Tálaláskor kaporral, petrezselyemmel, zeller levelével megszórhatjuk. Tejföllel is pikánssá tehetjük.

Saláta
Céklát, sárgarépát, fejes káposztát egyforma arányban durvára reszelünk, olajjal, mézzel, citromlével vagy bármilyen citruslével meglocsoljuk és jól összekeverjük.

Töltött cékla
Személyenként 1-2 közepes céklát megfőzzünk, megtisztítjuk, közepét kivájjuk, apróra vágjuk, összekeverjük kevés olajon rövid ideig megforgatott apróra vágott hagyma, sárgarépa és káposzta keverékével. Ezzel megtöltjük a céklákat, befedjük tejföllel és a sütőben megsütjük. A sütés vége felé sajtot is reszelhetünk a tetejére. A töltelékbe keverhetünk gabonaféléket, például kölest. Tálaláskor megszórjuk petrezselyemzölddel. Ez valamikor régen böjti lakomának számított.

Céklalé
Kiemelkedő a vérképző hatása. A cékla leve tisztítja a májat, a veséket, az epehólyagot, stimulálja a nyirokrendszer működését, növeli a vírusos fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességet, ‘visszaadja az erőnket.’ Fokozatosan szoktassuk magunkat hozzá, kezdetben fogyasszuk kiskanalanként, lassan növelve a napi mennyiséget, maximum másfél deciig. A levet nyers céklából gyümölcscentrifugával vagy a gumót lereszelve többrétegű gézen átnyomva nyerhetjük. Ajánlott vízzel higítani.