Magyar Rákellenes Liga

A Fakanál klub októberi ajánlata: a dió

A Liga Fakanál klubja szorgalmasan működik online, ha már személyesen nem is tudunk együtt lenni.
Most a dió jótékonyságáról beszélünk, mindenkinek ajánlom. Olvasd el, érdekes dolgokat tudsz meg a dió sokrétűségéről.

A dió az egyik legősibb emberi táplálék. Már i.e. 7000 körüli időkből találtak az emberi lakóhelyek régészeti feltárása során dióhéj maradványokat. A dió nem csak csemege, élvezeti cikk, táplálék, hanem gyógynövény is. Felhasználható a héja, levele, a dióbél és a belőle sajtolt olaj, sőt a csírája is. Méltatlanul kis helyet foglal el a gasztronómiában. Kiváló fehérjeforrás, a vegánok nagy kedvencének számít.

A fehérje mellett vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, így B1-, B2-, B6-, C-, és E-vitamint is tartalmaz, sőt, kalcium, kálium, magnézium, vas, réz, cink, kálium és mangán is bőségesen megtalálható benne. Rostforrásnak is kiváló.

 

A dióbél egészségre gyakorolt gyógyhatása

  • gyakorlatilag teljesen nátriummentes, ezért mondhatjuk azt, hogy kitűnő vérnyomáscsökkentő, és jó hatással van a szív és érrendszerre
  • általános erősítőszerként hat, magas energia-, vitamin- és ásványi anyag tartalma következtében
  • magas kalcium-tartalma erősíti a fogakat és a csontokat
  • fizikai és szellemi gyengeség esetén sokat segít
  •  a gyermekgyógyászatban kifejezetten ajánlatos vérszegénység és sápadtság esetén, segíti a csontnövekedést
  • fehérjetartalma nagyobb, mint a húsé, tojásé
  • cukorbetegek is fogyaszthatják, mert cukor- és poliszaharid-tartalma alacsony
  • rendszeres fogyasztása rendben tartja a beleket, normalizálja a bélműködést
  • felfúvódás esetén késhegynyi, pirított tört dióbelet kell naponta 2-3 alkalommal enni,
  • étvágytalanság ellen is jó, mert ha a belek rendben vannak, az étvágy is megjön
  • serkenti a máj működését
  • fogyasztása jót tesz a termékenységnek és a hormonháztartás működését is segíti,
  •  purinmentes, ezért köszvényre is hatásos,
  • idegnyugtatóhatása is bizonyított , ami a benne lévő B-vitaminnak köszönhető. Foszfortartalma javítja a memóriát, értékes magnézium-tartalma stresszoldó hatású. Fontos agyi funkciókat segít, elejét veszi az idegesség megjelenésének és a koncentráció csökkenésének.

Ha fáradtak vagyunk, vagy csökken a figyelmünk, étkezések közötti időben kevés dió fogyasztásával gyorsan helyreállíthatjuk szürkeállományunk megszokott, szabályos működését. A diófogyasztás egészséges az idősödő korosztály számára is. Melatonin tartalma késlelteti az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór elhatalmasodását.

 

A dió jótékony hatásairól sokan tudnak, a diólevélről vélhetően kevesebben. Nem túlzunk, ha azt állítjuk: utóbbi sok esetben hasznosabb a termésnél. 

közönséges dió (Juglans regia) levelének számtalan jótékony hatás tulajdonítható. Hagyományos felhasználása: tonizáló, stimuláló, emésztést elősegítő és salaktalanító. Foszfortartalma miatt ajánlják angolkórra, hatásos nyirokrendszeri betegségekre is. Jól megfigyelhető hatása van az emésztőrendszerre és az izomzatra. Serkenti a máj tevékenységét és a vérkeringést. Antibiotikus hatása régóta ismert. Cukorbetegségre  azért hatásos, mert szabályozza az anyagcserét, csökkenti a vércukrot, enyhíti a szomjúságérzetet, csökkenti a vizelések számát és megakadályozza a szövődmények kialakulását. A levelek összehúzó hatásúak, ezért enyhe hasmenés és gyomorhurut esetén is hasznos. Féreghajtóként is ismert. Vérzések csillapítására, a láb vérkeringésének javítására is hatásos. Bőrproblémák, kiütések, ekcéma, fagyások ellen is javasolják. Magas vérnyomás, illetve aranyérbántalmakra is ajánlják, de borogató szerként mandula és szemgyulladásra is. A levél főzete hajhullás ellen illetve hajszínezésre is alkalmas.

 

Dióolaj

Nem csak a diót, mint olajos magvat érdemes beiktatni az étrendbe, hanem annak hidegen sajtolt olaját is, amelyet markáns, erőteljes íz jellemez. Kitűnően passzol salátákhoz, levesekhez, mártásokhoz. Fontos azonban tudni, hogy hamar megavasodhat.  A dióolaj magas E-vitamin-tartalma a bőrre tápláló, bőrvédő, egészségvédő hatású. A durva, száraz, napégett bőrt lágyítja. A ráncosodás megelőzésére is használható. Jó az ekcémás bőrre is. Csökkenti a fejbőr korpásodását. Késlelteti a bőr öregedését, kirepedezett ajkunk kellemetlen tüneteit csillapítja. Regenerálja a bőrt. Pikkelysömör ellen is alkalmazható. A dióolajnak kifejezetten gombaölő hatása van.

Égésre, továbbá nehezen gyógyuló sebekre is használják.

 

Dió csíra

Hihetetlen élettani hatása van a dió csírájának. Sokkal magasabb a tápanyagértéke, mint a magnak. A csíráztatott dió energiával tölti fel a szervezetet, erősíti az immunrendszert, lassítja a sejtek, szövetek öregedési folyamatát.

 

És a RECEPT!

Diós céklatorta egészségesen

Még azok is kipróbálhatják ezt a receptet, akik egyébként nem rajonganak a cékláért. Igazán finom, egészséges finomság.

Hozzávalók / 6 adag

Elkészítés

  1. A céklát, almát meghámozzuk, a répát megtisztítjuk, és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.  Ha nagyon leveses az alma, akkor kinyomkodjuk, vagy szűrőn keresztül egy kicsit kicsöpögtetjük. Ebbe a keverékbe tesszük bele az apróra vágott aszalt gyümölcsöt is.
  2. Összekeverjük a zabpelyhet a liszttel, sütőporral, fahéjjal, édesítővel, a darált dióval és egy csipet sóval.
  3. Egy másik tálban összekeverjük az egész tojásokat az olajjal, amelyhez hozzáadjuk a lereszelt zöldséges-gyümölcsös keveréket, majd ebbe forgatjuk a zabpelyhes-lisztes keveréket is. Jól összedolgozzuk, a végén hozzáadjuk a durvára vágott diót, és azzal is jól elkeverjük.
  4. Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük, elegyengetjük a tetejét, de nem tömörítjük a formába, csak lazán elterítjük.
  5. 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 40 percig sütjük. Ekkor tűpróbát végzünk, és ha még ragacsos a közepe, akkor plusz 10 percre visszatesszük. Ezután zárjuk el a sütőt, és kivéve hagyjuk kihűlni.
  6. Vágjuk szeletekre, és bármilyen gyümölcslekvárral nagyon finom, de adhatunk hozzá vanília fagylaltot, vagy megkenhetjük vanília alapú krémmel is.