Magyar Rákellenes Liga

Megalakult a Magyar Dohányzásellenes Koalíció a Liga részvételével

2005. augusztus 30-án tizenhárom, a dohányzás visszaszorítása terén aktív civil szervezet létrehozta a Magyar Dohányzásellenes Koalíció-t (MDK).

A Koalíció létrehozását az Egészségünkért a XXI. században Alapítvány indította el és biztosítja annak működéséhez szükséges anyagi hátteret. Az MDK szakmai szervezetek informális hálózata, melynek fő célja, hogy hatékony lobbi-tevékenységgel elősegítse a világ más részein már bevált dohányzásellenes intézkedések hazai bevezetését. Ennek érdekében jól működő kapcsolatot kívánnak kiépíteni a hazai médiumokkal, a döntéshozókkal és a minisztériumi tisztségviselőkkel annak érdekében, hogy a dohányzás elleni fellépés a nagyközönség és az egészségpolitika figyelmének középpontjába kerüljön és maradjon.

A Koalíciónak csak olyan civil szervezetek lehetnek tagjai, melyeknek nem volt és jelenleg sincs kapcsolatuk dohányipari cégekkel és azok érdekképviseleti szervezeteivel, azokkal nem működnek együtt és tőlük semmilyen anyagi támogatást a múltban nem fogadtak el.

A Koalíció képviselője Dr. Szilágyi Tibor, nemzetközi dohányzásellenes szakember, akinek a munkáját az Egészségügyi Világszervezet 2004. május 31-én, a Nemdohányzó Világnapon kitüntetéssel ismerte el.