Magyar Rákellenes Liga

Összefogás az emlőrák ellen szimpózium és séta Debrecenben

  1. október 14-én a borús napok után ragyogó napsütésben gyülekeztek a résztvevők a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete és Segítő Szolgálata által szervezett „Összefogás az emlőrák ellen szimpózium”- ra, a frissen felújított Régi Városháza nagytermében, melyben ez volt első városi rendezvény.

Kezdésre több mint 110 fő regisztrált, még a galéria is megtelt, többen állva hallgatták a színvonalas előadásokat.

Dr. Furka Andrea, az alapszervezet elnöke üdvözölte a megjelenteket, szólt a téma fontosságáról, majd átadta a szót a görög katolikus főhelynöknek, a római katolikus és református püspököknek.

Az egyházi méltóságok megáldották a rendezvényt.

A szimpóziumot ebben az évben Kossa György, a Gróf Tisza István Alapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a Liga Debreceni Alapszervezete és Segítő Szolgálata olyan segítő közösséget alkot, ami hidat épít betegek és egészségügyi szervezetek között. Ezt követően Dr. Széles Diána alpolgármester asszony a rendezvény fővédnöke a szűrések és a megelőzés fontosságáról, a család és segítő szervezetek támogatásáról beszélt.

Ezután színvonalas előadások hangzottak el. Dr. Árkosy Péter a Debreceni Onkológiai Klinika igazgatója a daganatos megbetegedések fő okairól, valamint az országos és a régió helyzetképről adott átfogó tájékoztatást.

Dr. Szegedi-Sebő Éva DEKK Emlőcentrum igazgató beszélt a mesterséges intelligancia használatáról az emlőrák diagnosztikában.

Dr. Kósa Csaba a DEKK Sebészeti Klinika adjunktusa szemléltetően mutatta be a mesterséges intelligencia emlősebészetben való rendkívüli szerepét.

Hajdúné Kovács Erzsébet klinikai egészségügyi dolgozó saját betegségéről mesélt, saját tapasztalatai és gyógyulása történetének nehézségeit és örömteli pillanatai által. Kiemelte a család, a gyermekei rendkívüli támogató szerepét. Előadása végén fia, aki városi válogatott sportoló, csapattársai kíséretében virágcsokorral köszöntötte édesanyját.

E megható pillanatok után a Csokonai Színház művészeinek, Újhelyi Kingának verses-zenés műsora következett, akit most Takács Dániel tangóharmonikával kísért. Osztatlan sikert arattak műsorukkal.

Rozványi Balázs a Magyar Rákellenes Liga elnökének zárszava után Kiss Erzsébet, a Mozdulj Debrecen önkéntese nagyon hangulatos, erre az alkalomra összeállított rigmusokkal, tapssal, ülve végezhető tornát vezényelt le, melyet a jelenlevők örömmel, vidáman végeztek.

Minden előadónkat köszönetünk jeléül megajándékozhattuk egy támogatónk által felajánlott ajándékkal, melyet elnök asszonytól vehettek át.

A szimpózium után a résztvevők a Magyar Rákellenes Liga molinójával – melyet most orvostanhallgatók vittek – és rózsaszín kis zászlókkal a Városházától a Nagytemplomig vonultak, ezzel is felhívták a lakosság figyelmet a szűrés fontosságára.

A Debreceni Református Nagytemplomban Oláh István elnök-lelkipásztor zenés áhítattal fogadta a résztvevőket Csorba Gergő orgonista, kántor közreműködésével.

A program a Karakter kávézóban kötetlen beszélgetéssel zárult.

Tudósítás jelent meg a DEHIR-en, HAON-on, a Hajdú-Bihari Naplóban, a Debrecen – Nagytemplomi Református Gyülekezet, az alpolgármester asszony idővonalán, a Debrecen Televízió riportban számolt be az eseményről.