Magyar Rákellenes Liga

Kirándulás Budaörsre, a Kő-hegyre

A Hatvani Alapszervezet beszámolója

Időpont: 2024. május 15. 

Wendler Ferencnek különös álmai voltak, többször is megjelent előtte Szűz Mária. 1847-ben a Kő-hegyen dolgozott éppen, amikor egy vadrózsabokor leveleiben Szűz Mária arcképe tűnt fel. A budaörsi földműves később túlélt egy bányaomlást, és úgy vélte: az, hogy csodával határos módon megmenekült, Szűz Máriának köszönhető. Hálája jeléül ezért elhatározta, hogy a Kő-hegyen, az egykori vadrózsabokor helyén egy kápolnát épít, amely 1855-re el is készült. Itt élt élete végéig fiával együtt.

A II. világháborúban a kápolnát több találat is érte, majd a háborút követően köveit széthordták. A kápolnát 2003-ban a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére a budaörsiek és a kitelepítettek leszármazottainak adományaiból építették újjá.

A budaörsi Ófalu fölé magasodó, 235 m magas Kő-hegyre legegyszerűbben Kőszikla utcából induló, hosszú lépcsősoron juthatunk fel.

Ide látogatott el a Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezetnek természetkedvelő csoportja. Csodás napot töltöttünk ismét együtt!

Lazányi Jánosné
elnök