Magyar Rákellenes Liga

Limfóma Világnap – figyelemfelhívó kerékpározás

Hatodik alkalommal kerékpároztunk a limfómás betegekért, a limfóma korai diagnosztizálásáért a Dél-Pesti Centrumkórház Hematológiai Intézetétől az Országos Onkológiai Intézetig, 2022. 09. 15-én.

A felvonulás fővédnöke Prof. Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa volt.

A Dél-Pesti Centrumkórházból dr. Csacsovszki Ottó főorvos úr indította pár gondolattal a kerékpáros menetet. Elmondta, hogy a daganatos betegségek közül a legjobban gyógyítható, legjobban kezelhető betegségtípus a limfóma. Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt 20 év hatalmas áttörést okozott az onkológiában, de a hematológiában még inkább. Új, innovatív gyógyszerek jelentek meg, melyek most már tradicionális és mindennapi használatba bevett gyógyszerek. A tudomány fejlődésével, a biológiai markerek leírásával több mint 100 fajta limfómát tudnak elkülöníteni. A gyógyszergyárak számos olyan, speciális molekuláris szinten ható gyógyszert alkottak, melynek köszönhetően a limfóma egy molekuláris szinten kezelhető betegséggé vált. A tradicionális kezelések, a kemoterápia, az immunterápia mind elérhető, illetve ha olyan a betegség altípusa, vagy kiújult betegsége van, a transzplantáció is elérhető, amit ebben a centrumban is végeznek. Számos olyan klinikai kutatás folyik, ami még jobban tudja finoman hangolni a kezelési metodikát, újabb és újabb piacra dobott gyógyszerek kerülnek ki, amelyek még inkább a teljes gyógyuláshoz, illetve az orvosoknak és hematológusoknak a legnagyobb fejtörést okozó relabált, illetve kiújult betegségek teljes gyógyításához, illetve kezeléséhez nyújt segítséget.

Az indító gondolatok után a Budapesti Rendőrfőkapitányság és a Budavári Polgárőrség motoros és autós felvezetésével, és követésével tettük meg a 8 km-es utat Mol Bubi kerékpárokon az Országos Onkológiai Intézetbe.

Az intézetben dr. Masszi András osztályvezető főorvos várta a felvonulókat.

Köszöntőjében elmondta, hogy bár nehéz év áll mögöttünk, de az a folyamatos fejlődés, ami eddig is jellemző volt az intézetre és az osztályra, reméljük továbbra is töretlen marad. Eddig is számtalan fejlesztés történt, ami nemcsak a betegellátás minőségét javította, de a betegek kényelmét is szolgálta. Örömét fejezte ki, hogy új szakorvos és három rezidens állt munkába az osztályon, vagyis van és lesz is utánpótlás. Sok új gyógyszer és modern terápia is megjelent a limfómás betegek kezelésében, ezeknek a klinikai vizsgálatait is végzik az intézetben, hogy minél hamarabb a betegek szolgálatába állhassanak. Hozzátette: Az Országos Onkológiai Intézet Limfóma osztálya továbbra is Magyarország vezető limfóma központjaként van számon tartva.

A járványhelyzettel kapcsolatban elmondta: Továbbra is az oltás az egyetlen megfelelő védekezés a Covid ellen, különösen a limfómás betegeknek, akiknek gyengébb az immunrendszere.

Megköszönte,a figyelemfelhívást, munkájuk elismerését és támogatását. Továbbra is fontosnak tartja, hogy a sorstársaknak a betegség alatti embert próbáló helyzetben reményt nyújtsunk és ebben továbbra is számít a segítségünkre.

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a következőket tette hozzá:

A limfóma rejtőzködő betegség, ezért az információ-átadással lehet a leghatékonyabban harcolni ellene. Fontos, hogy mindenki tisztában legyen a limfóma tüneteivel, amik lehetnek sok más betegség jelei is. Ezért ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk huzamosabb ideig, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Köszönjük a MOL Bubinak, hogy a kerékpárokat rendelkezésünkre bocsátották, a Budapesti Rendőrfőkapitányság és Budavári Polgárőrség autós és motoros munkatársainak a menet biztosítását, Csordásné dr. Juhász Juditnak az orvosi kíséretet, és minden résztvevőnek, hogy végigtekerték velünk a 8km-es utat!