Magyar Rákellenes Liga

Limfóma Világnap – gyere velünk kerékpáron!

Gyere velünk kerekezni, hogy felhívjuk a figyelmet erre a rejtőzködő betegségre!

A limfómára is érvényes, hogy minél korábban felfedezik, annál nagyobb eséllyel gyógyítható.

Jelenleg nincs szűrővizsgálata a limfómának. A limfóma jelei és tünetei gyakran összetéveszthetők más kevésbé súlyos betegségekkel, például az influenzával. Sok beteg azért halogatja az orvoshoz fordulást, mert nem veszi észre, hogy limfómája van.

A limfóma tünetei általában más kevésbé súlyos betegségekre, például influenzára vagy más vírusfertőzésekre utalhatnak. Ezeket a tüneteket gyakran figyelmen kívül hagyják, mert kevésbé súlyos betegségek esetén nem tartanak sokáig. A limfóma esetén ezek a tünetek az idő előrehaladtával is fennállnak, és nem magyarázhatók fertőzéssel vagy más betegséggel.

Gyakori jelek és tünetek

A leggyakoribb tünet a nyirokcsomók fájdalommentes duzzanata. Leggyakrabban a nyakban vagy a hónaljban észlelhető először, de ez a duzzanat a test más részein is előfordulhat, beleértve az ágyékot (duzzanatot okozhat a lábakban vagy a bokában) vagy a hasat (görcsöt és puffadást okozhat). Egyes limfómás betegek nem észlelnek duzzanatot. Általában nem jár fájdalommal, különösen akkor, ha a limfóma a fejlődés korai szakaszában van.

A legtöbb embernek, akiknek ezek a nem specifikus tünetei vannak, nem valószínű, hogy limfómája van. Mindazonáltal fontos, hogy mindazok, akiknél ezen tünetek huzamosan fennállnak, orvoshoz forduljanak.

Egyéb tünetek

A limfómák előrehaladtával a szervezet elveszíti a fertőzés elleni küzdelem képességét. A kialakuló általános tünetek összetéveszthetők az influenza, a tuberkulózis, más fertőzések, például a fertőző mononukleózis vagy más rák jeleivel.

A Limfóma Koalíció (https://lymphomacoalition.org/) idei kampánya: Nem várhatunk!

Nem várhatunk

Nem várhatunk

Nagy előrelépés történt a több mint 80 limfóma altípus megértésében, beleértve az egyes altípusok diagnosztizálásának módját, a prognózist és a kezelési lehetőségeket. Mindazonáltal továbbra is jelentős, egymással összefüggő problémák merülnek fel a pontos, specifikus diagnózis érdekében végzett vizsgálatokhoz való hozzáféréssel és az altípusok nyomon követésének módjával kapcsolatban, beleértve a változó adatgyűjtést és az adatok korlátozott megosztását az érdekelt felek és joghatóságok között.

Amikor nyomon követjük az altípusokat lokálisan és globálisan, megértjük a betegségek tényleges prevalenciáját és kimenetelét, valamint javítjuk a betegellátást és a kutatást.

Nem várhatunk