Magyar Rákellenes Liga

Tárlatvezetés a Mátra Múzeumban

A Gyöngyösi Alapszervezet beszámolója

Alapszervezetünk meghívást kapott a gyöngyösi Mátra Múzeumba, ahová szép számmal érkeztünk március 9-én, az üvegtetővel lezárt belső udvarra, ahol az Intézmény „védjegyévé” vált mamutcsontváz található.

Vendéglátónk, tárlatvezetőnk és kísérőnk Báryné Gál Edit igazgató asszony volt.

A Mátra Múzeum három egységből áll, az Orczy Kastélyból, az új Természettudományi Pavilonból és a 2 hektáros helyi védettségű parkból.

Tárlatvezetőnk ez úttal az Orczy kastélyt, az Orczy család történetét és a Múzeum történetét mutatta be nekünk és kalauzolt végig a kastély termein, ahol jelentős helytörténeti és vadászattörténeti gyűjtemények mellett helyet kapott a kastély emeletén a legmodernebb multimédiás, audiovizuális eszközökkel felszerelt élményközpont is.

A kastély megtekintése után egyénileg mentünk át a Természettudományi Pavilonba, mely hazánk egyik legjelentősebb természettudományi gyűjteményét őrzi.

Az Intézmény 2010-ben elnyerte az „Az év múzeuma” díjat. Bővebben a múzeumról az alábbi linkek megnyitásával lehet olvasni:

https://matramuzeum.nhmus.hu/hu/muzeumtortenet

https://www.gyongyos-matra.hu/latnivalok/muzeumok-kiallitasok/matra-muzeum-2/

Tagjaink többsége már járt a Mátra Múzeumban, de ez egy különlegesen csodálatos tárlatvezetéses program volt. Szívből köszönjük Báryné Gál Edit igazgató asszonynak!

Oláh Andrásné
MRL Gyöngyösi Alapszervezet tagja