Magyar Rákellenes Liga

Szűrések a Vásártéri Juniálison Salgótarjánban

A MRL Salgótarjáni Alapszervezet 2021.06.17-én szűrővizsgálatok végzésével vett részt a a Vásártéri Juniális rendezvényen.

Kellemes, árnyas környezetben a felállított sátrainknál a meleg ellenére számos volt az érdeklődő. Voltak, akik csak szóbeli felvilágosítást kértek, de sokan vették igénybe az ingyenes vizsgálatokat is. És pozitív jelenség volt, hogy a megjelentek közel fele, férfi volt.

A megjelent hatvan fő számára a Liga szakképzett önkéntesei állapotfelmérést, vérnyomás, testtömegindex, vércukor, koleszterin szint mérést, a férfiaknak PSA tesztet végeztek.

Sajnos, a mért értékek itt is követték a statisztikát: sok volt a magas vérnyomás, az elhízott és túlsúlyos és találtunk pozitív PSA tesztet is. A kóros értékek esetén írásos és szóbeli tanáccsal láttuk el az érintetteket, illetve háziorvoshoz vagy szakorvoshoz irányítottuk őket.

Az esemény a Palóc Hálózati Szövetség „Prevencióval és az egészségkultúra fejlesztésével a salgótarjániak egészségéért” pályázati projekt részeként valósult meg a MRL Salgótarjáni Alapszervezet szakmai megvalósításával.