A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet Egészségklubja 2021. május 31-i video előadásának témája az önvizsgálat volt.

A vetítettképes videó előadója, Kreicsi Mária, a MRL Salgótarjáni Alapszervezet vezetője először beszélt a prevenció fogalmáról, szintjeiről, az önvizsgálat fogalmáról, jelentőségéről.

Mivel a rendszeresen és helyesen elvégzett önvizsgálattal tünetmentes állapotban is észrevehetők elváltozások, így a szekunder prevenció fontos része.

Az előadó felsorolta a legfontosabb önvizsgálati lehetőségeket és részletesen beszélt a szájüreg, a bőr, a here és az emlő önvizsgálatáról, azok gyakorlati kivitelezéseiről, lépéseiről. Kiemelte, hogy mikre kell figyelmet fordítani, melyek lehetnek egy esetleges rosszindulatú elváltozás figyelmeztető jelei.

Az előadásból megtudhattuk, hogy a korai stádiumban diagnosztizált rosszindulatú elváltozás az esetek döntő többségében tünetmentessé tehető, és az egyre fejlődő orvostechnikai és terápiás eljárásokkal ilyenkor nagy esély van a gyógyulásra.

Összegzésként a következőkkel zárta az előadást: Tegyünk meg mindent, ami rajtunk múlik, ismerjük meg kockázati tényezőinket, éljünk egészségtudatosan, havonta végezzünk önvizsgálatot, rendszeresen vegyünk részt szűrővizsgálatokon és elváltozás esetén azonnal forduljunk szakemberhez!

A program a Palóc Hálózati Szövetség „Prevencióval és az egészségkultúra fejlesztésével a salgótarjániak egészségéért” pályázati projekt részeként jött létre a MRL Salgótarjáni Alapszervezet szakmai megvalósításával.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Kreatív klubfoglalkozás Hatvanban

Időpont: 2016. szeptember 22. 14 óra Klubvezető: Poórné Mike Éva A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Segítőszolgálat kora őszi első Kreatív klubfoglalkozásán az ősz színeiben pompázó ajtódíszt készítettünk. Ügyes kezek közül szép kis remekművek készültek el a Olvass tovább...

Alapszervezetek

Éljünk a szűrések lehetőségével! – Nemzeti Rákellenes Nap Egerben

Szeretettel várjuk az érdeklődőket a Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából 2019. április 9-én, kedden 13 órakor a Markhot Ferenc Kórház Refektóriumában. Előadás: Kovács István megyei szűrési koordinátor: Éljünk a szűrések lehetőségével! Korai felismeréssel a rák elkerülhető.

Alapszervezetek

Betegakadémia indul Miskolcon

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Segítő Szolgálata Miskolcon is megszervezi a Betegakadémiát. Az érdeklődők választ kaphatnak számos kérdésükre az intézményről, ellátásokról, kezelésekről. A Betegakadémia segít az orvos-beteg Olvass tovább...