Magyar Rákellenes Liga

XIII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét – méhnyakrákellenes program a Salgótarjáni Alapszervezet szervezésében

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete, a Mályvavirág Alapítvány és a Salgótarjáni Mályvavirág Pont a „XIII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét” alkalmából 2019. január 22-én a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban figyelemfelkeltő programot szervezett

A méhnyakrák a nőket érintő egyik leggyakoribb daganattípus, és még mindig 500 nő társunkat veszítjük el a betegség miatt évente, annak ellenére, hogy ma már szinte teljesen megelőzhető lenne a betegség.

A kampány két fő üzenetet közvetít:

Három helyszínű volt a rendezvény: volt közös gyöngyfűzés, színezés, az érintetteknek információs csomagok készítése, „A fele se mese” interaktív felvilágosító beszélgetés 7-8. osztályos tanulókkal Dedeó Anikó vezetésével. A központi esemény a kerekasztal beszélgetés volt, ahol naprakész, hiteles „tabuk nélküli” válaszokat kaphatott a népes hallgatóság Tóth Icó moderálásában a HPV-ről és a méhnyakrákról feltett mindenre kiterjedő kérdésekre a megyei tiszti főorvos, Feketéné Dr. Zeke Ildikó, a Szent Lázár Megyei Kórház Szülészet-Nőgyógyászat osztályvezető főorvosa, Dr. Pasztuhov Ágoston és Balogh Nárcisz érintett személyében.

Gáspár Erika járási vezetővédőnő előadásában a „Női intim kérdések”-ről esett szó, a női szervezet felépítéséről, életfunkcióinak az életkorral való változásairól és azok javítási lehetőségeiről.

A programot a Senior Örömtánc Klub fergeteges bemutatója zárta, amelynek a végén a „széktáncba” a jelenlévők is bekapcsolódtak, majd a rendezvény vendéglátással zárult.