Magyar Rákellenes Liga

10Ezer LÉPÉS Program Salgótarjánban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az egészség megőrzéséhez legalább napi 10 ezer lépésnyi mozgásra van szükség, ez adta az ötletet, hogy “10 Ezer Lépés Program” néven 2017-ben a Gyógyulj Velünk Egyesület,  a Magyar Rákellenes Liga és a Janssen Gyógyszergyár országos útjára indította a programot, amely keretében minél több prosztatarákos férfit igyekeznek megszólítani. A program célja: felhívni a betegek figyelmét a rendszeres testmozgás előnyeire a megelőzésben, a rehabilitációban és a terápia kapcsán fellépő mellékhatások csökkentésében.

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete egyik fő feladatának tekinti a megelőzés és korai felismerés hangsúlyozását és évente tart szűréssel egybekötött figyelemfelkeltő rendezvényt a prosztatarák elleni harc jegyében, így ezt a programot novemberre, a prosztatadaganat elleni figyelemfelkeltés hónapjára időzítettük.

A rendezvényt Rozványi Balázs, a LIGA elnöke nyitotta meg, Dr. Beöthe Tamás urológus-onkológus főorvos tartott szemléletes előadást a betegségről, melyet igen nagy érdeklődéssel hallgattak a megjelentek és a főorvos úrhoz számos kérdés érkezett . Sturmanné Füleki Andrea gyógytornász a mozgás terápiás jelentőségéről , a medencefenék izomzatának erősítéséről, az intimtorna fontosságáról beszélt. Mindkét előadó módot adott az egyéni konzultációra is.

A programon 100 fő regisztrált, 37 fő végeztetett PSA tesztet.

A 2018-as statisztikánk: 408 főnek végeztünk PSA tesztet, amelyből 28 volt pozitív, őket szakorvosi rendelésre irányítottuk további vizsgálatok elvégzése céljából.

https://youtu.be/1G2f5jPtlVI

https://youtu.be/u9kDtJsjuoU