Magyar Rákellenes Liga

Miskolci Alapszervezet – Kirándulás Pápára

Pápán a várossal való ismerkedést a központban fekvő, a Fő téren található barokk Esterházy-kastélyban kezdtük.
Belépve az előcsarnokba jutottunk. A barokk pompájú, kőkorlát és stukkós mennyezettel pompázó lépcsőházon át értünk fel az emeletre. A kastélykápolna könyvtárrá lett átalakítva, ahol ma katolikus istentiszteleteket, esküvőket és keresztelőket is tartanak.
A pápai Esterházy-kastélyban minden idők egyik legismertebb képzőművésze, Pablo Picasso alkotásaiból nyílt kiállítást is megtekintettük. A spanyol mester több mint száz grafikáját és litográfiáját láthattuk. Ezek kevésbé ismert grafikák, litográfiák, könyvillusztrációk voltak. Emellett a hozzá köthető idézetek, aranyköpések, az őt alkotás közben megörökítő archív felvételek színesítették a tárlatot.
Következő, amit megtekintettünk a „ Katolikus nagytemplom” volt. Impozáns mérete lenyűgözött, bennünket (A templom hossza 42 méter, szélessége 22 méter, belső tere 24 méter magas, tornyának magassága 72 méter.)
Elsétáltunk a Kékfestő Múzeumhoz, a református templomhoz mely a belváros közepén, a Március 15. téren, a Pápai Református Kollégium mellett volt található.