Magyar Rákellenes Liga

Ingyenes melanoma szűrés Debrecenben – beszámoló

Dr. Erdei Irén szűr

Ebben az évben ismét meghirdettük az ingyenes melanoma szűrést Debrecenben.

A fokozott UV expozíció rendkívüli mértében megnövelte a melanomák előfordulási rátáját.

György Zoltán a Kerekestelepi Termálfürdő igazgatója engedélyezte a fürdő területén a szűrést. A fürdő vezetője a Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezet önkénteseinek ebben az évben is 15 ingyenes belépőt biztosított.

Dr. Kiss Borbála és Dr. Erdei Irén bőrgyógyász szakorvosok vállalták a szűrés elvégzését.

Most is nagy hangsúlyt fektettünk a szervezésre. Meghívót küldtünk a médiának (sajtó, tv, rádió) a Rákliga tagoknak, a nyugdíjas szervezetnek. Jeleztük a facebookon is a lehetőséget.

A Campus rádió riportere Tasi Tibor július 24-én interjút készített a melanoma szűrés kapcsán az alapszervezet tevékenységéről a Rákliga vezetőségének tagjaival. Utóbbit július 27-én hallhattuk adásban. A Campus rádióban többször elhangzott a felhívás a szűrésre, illetve Dr. Hallay Judit megosztotta velünk, milyen veszélyeket rejthetnek magukban a testfelszínünkön észrevehető bőrelváltozások. Írásos formában a melanoma elleni kampányunk megjelent a Hajdu PRESS-ben.

Elérkezett július 28-a. Az előző napi kánikula után borongós, hűvös idő fogadott bennünket. Reggel fél 9-kor találkoztunk a fürdő előtt. Kitettük a Rákliga logóját, több helyre irányító lapot helyeztünk el.

A hűvös idő ellenére, a jó szervezésnek köszönhetően ¼ 10-kor már 20 fő jelentkezett szűrésre. 12 órakor kisütött a nap és már több mint 70 főt regisztráltak az önkéntesek. Hajdúszoboszlóról, Vésztőről is érkeztek a szűrésre. A hangosbemondón többször tájékoztatták a fürdőzőket a szűrésről.

A Debrecen televízió helyszíni riportot készített, amelyet 29-én nézhettünk meg. (A linken megtekinthető)

https://www.dehir.hu/debrecen/a-melanoma-a-fiatalokat-is-veszelyezteti-szures-volt-a-debreceni-strandon-videoval/2018/07/28/

A vizsgálatra várakozóknak a melanomáról és az Európai Rákellenes Kódex 12 pontjáról osztottunk szórólapot. A melanomáról fontos információhoz jutottak a szűrésre várók. Új ismeretségek kötődtek várakozás közben. Ebben az évben is örömmel fogadták a szűrésen résztvevők a 3 hatalmas görögdinnyét.

9 órától 15 óráig 86 főt vizsgált meg a két doktornő.(60 nőt és 26 férfit) Ebből 5 főt szűrtek ki basalioma kórismével, 2 főt több anyajegyes elváltozással. 15 főnek rendszeres utánkövetést javasoltak.

Fáradtan, de jó érzéssel indultunk haza, hiszen sikeres volt a szűrés.

Köszönet Dr. Hallay Juditnak, Boros Csabánénak az MRL irodavezetőjének, önkénteseinknek, Dr. Kiss Borbála és Dr. Erdei Irén szakorvosoknak, és a Kerekestelepi Termálfürdő vezetőségének, mert nélkülük nem sikerült volna így a rendezvényünk.

Az FM 95 rádió július 29-én délelőtt a hírekben többször szólt a rendezvényünkről és a szűrés fontosságáról.

Kozempel Zsuzsánna
MRL Debreceni Alapszervezet vezetőségi tag