Magyar Rákellenes Liga

A Nemzeti Rákellenes Nap üzenete Salgótarjánban   

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete 2018. április 10-én a  Balassi Bálint Megyei Könyvtárban tartotta Egészségklubját, melynek aktualitása a Nemzeti Rákellenes Nap volt.

A hazai rákkutatás úttörőjének tekinthető Dr. Dollinger Gyula születésnapján 25 éve szervez a Liga megemlékezést a kiváló sebész professzorról.

A klubrendezvény az alapszervezeti elnök köszöntőjével kezdődött, aki méltatta Dollinger professzor munkásságát. Rámutatott arra, hogy a rákbetegség korunk egyik legégetőbb, megoldásra váró problémájává vált, hogy egyre nő az érintettek száma, de köszönhetően a diagnosztika és a terápiák folyamatos fejlődésének a halálos kimenetel száma 6-8 éve csökken.

Megfogalmazta a nap üzenetét: a társadalom minden rétegét beleértve nemre, korra való tekintet nélkül együttes összefogással küzdjünk a rákbetegség ellen, és érezzük saját felelősségünket is.

Ezután egy fiatal érintettel készült riportfilm került levetítésre, melyet  kerekasztal beszélgetés követett. A kerekasztal szakértő vendégei Fodorné Vincze Anna klinikai szakpszichológus és Dr. Deme Dániel onkológus voltak.

Nagyon sok kérdés felmerült már a film kapcsán is és a saját betegutak tapasztalásai mentén is. Az ötven fős hallgatóság részéről igen sok kérdés érkezett a szakemberek felé, melyekre készségesen válaszoltak.

Középpontban a beteg-orvos közötti elvárható kommunikáció, az egyéni felelősség, a bizalom kérdése, a betegjogi törvény adta lehetőségek igénybevétele állt.

Végső következtetésként megfogalmazódott, hogy a gyógykezeléseknek az érintettek aktív részvételével kellene megvalósulnia, melyet egy hiteles, mindenre kiterjedő információ kell, hogy megelőzzön.  És mindenek felett döntő az egyéni felelősség saját egészségünkért, életünkért.