Magyar Rákellenes Liga

„Kerekasztal beszélgetés a méhnyakrákról, a HPV-vírusról és a HPV elleni védőoltásról”

Rendszeres, évenkénti szűrővizsgálatokkal a méhnyakrák megelőzhető! Ez az üzenete az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából tartott kerekasztal beszélgetésnek. 

Idén január 19-25. között, nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét. Ehhez a mozgalomhoz csatlakozva a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete január 21-én a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban kerekasztal beszélgetést tartott a témáról, melyet egy fiatal méhnyak rákos hölgyről szóló dokumentumfilm megtekintésével kezdődött.

Elhangzottak országos és megyei statisztikai adatok a betegségről és az „átszűrtségről”: Magyarországon évente 1100-1200 esetben diagnosztizálnak méhnyak rákot és közülük közel 500 nő társunkat elveszítjük. A nők 30-35%-a jelenik meg a szűrővizsgálaton, pedig a rendszeres, évenkénti szűrővizsgálatokkal a méhnyak rák megelőzhető, mivel általában igen lassan fejlődik, és a 0. stádiumban felfedezett betegség túlélési aránya a kezelés után 100%!

Szó volt a HPV-ről, mint fő kockázati tényezőről, a többi veszélyeztető faktorról, a 2005 óta ismert védőoltásról is.

Célunk az, hogy minél több nő életkorra való tekintet nélkül tudatában legyen annak, hogy védőoltással és rendszeres szűréssel ma már nagyon eredményesen védekezhetünk a méhnyak rák ellen, de ehhez a saját felelősségteljes viselkedésünk nélkülözhetetlen.

A meghívott szakértők, Gáspár Erika járási vezető védőnő és Békésiné Széll Mária járási vezető ápoló, a mintegy százfős hallgatóság kérdéseire készségesen válaszoltak.

Ezután lehetőség volt a szakértőkkel egyénileg is konzultálni és feltenni kérdéseket.