A MRL Salgótarjáni Alapszervezete a Civil Hónap keretében a Salgótarjáni Idősügyi Tanács és a Nyugdíjasok Nógrád Megyei Szervezete részvételével szervezett programot 2017. szeptember 19-én a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban.

A kedvezőtlen, borús-esős idő ellenére a délután folyamán 95 fő regisztrált. A program forgószínpad-szerűen zajlott. Az érdeklődők részt vehettek tanácsadással egybekötött állapotfelmérésen, szájüregi és anyajegyszűrésen, kitölthettek egészség totót, 2-es típusú diabétesz kockázati felmérő kérdőívet, a férfiaknak volt PSA teszt.

Akik túlestek a vizsgálatokon, felméréseken, felvilágosító előadást hallgathattak az „(A)mit megtehetünk egészségünk érdekében” szlogennel. Az előadó beszélt az egészséges életmód alapjairól, a kiegyensúlyozott táplálkozásról, a megfelelő és rendszeres mozgásról, a krónikus stressz oldásának egészségre gyakorolt hatásáról, a szűrővizsgálatokon való rendszeres megjelenés betegségmegelőző illetve betegség idejében való felismerésében betöltött szerepéről. Hangsúlyozta az egyéni felelősség elsődlegességét. És mivel közeledik október, a mellrák elleni figyelemfelhívás hónapja, szó volt az emlőrák kialakulásának kockázati tényezőiről, az önvizsgálat technikájáról, a mammográfiáról.

Bandur Dániel munkavédelmi szakmérnök vetítettképes előadásában az elektroszmog egészségkárosító hatásával ismerkedhettek az érdeklődők. Ezek annál kevésbé súlyosak, minél hatékonyabban védekezünk az elektromágneses sugárzás káros hatásaival szemben. Itt is igaz, hogy alapvető az egyén felelőssége, a mértékletesség  korunk modern „kütyüjeinek” használatában. Az előadás után számos kérdés hangzott el ezzel a nagyon aktuális, szinte mindenkit érintő témával kapcsolatban, melyekre az előadó készségesen válaszolt.

Nagyon tartalmas és hasznos program volt, a jutalom pedig a hasznos információk és a jó hangulatú együttlét mellett egy üveg Béres csepp volt.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

XII. Kőbányai Rendvédelmi Nap

A Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezet vezetője személyes meghívást kapott dr. Berki Imre úrtól, a Katsztrófavédelem Központi Múzeum Igazgatójától. A Kőbánya Ó-hegy parkban megrendezett eseményen a rendvédelmi szervek mutatták be tevékenységüket az érdeklődők részére részt Olvass tovább...

Alapszervezetek

Kirándulás Esztergomba

A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezetének tagjai 2017. augusztus 5-én Esztergomba kirándultak. Utazásunkhoz a buszt Horváth Richárd polgármester úr és a hatvani Képviselő Testület térítésmentesen biztosította számunkra, melyet ezúton is nagyon köszönünk! Reggel fél nyolckor Olvass tovább...

Alapszervezetek

Nőnapi túra a nők egészségéért Salgótarjánban

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet 2024. március 7-re  programot szervezett az Eresztvényi Látogatóközpontban a Nemzetközi Nőnap alkalmából. A programot a „Gyalogolj a nők egészségéért!” szlogen jegyében hirdették. Meglepetésként a programon a február 22-re a Olvass tovább...