Közös kirándulás Ipolytarnóc – Szentkút – Tab

Időpont:  2017. szeptember 16.

A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezet tagjai Magyarország újabb szép, és nevezetes tájain kirándult a mai napon. Első állomásunk Ipolytarnóc volt. Igaz, eleinte csepergett az eső, de a látnivalók sokasága feledtetett velünk mindent!

Ipolytarnóc nevét először a tövében 8m kerületű és közel 100 m hosszúságúra becsült óriási megkövesült fa tette híressé. A Borókás árok két oldalát a XIX. század elején még kőhídként összekötő óriásfenyő kövesedett törzsének vizsgálatai a tudománytörténeti megismerés folyamatát szépen példázzák, a kovásodott fatörzs hányatott sorsa pedig veszélyeztetett természeti értékeink védelmének fontosságát hangsúlyozza.
A világ legnagyobb ismert, kövesedett pinus-féléjét (Pinuxylon tarnocziense) a Borókás-patak bontotta ki a vulkáni kőzetek halotti lepléből. A helybéliek „Gyurtyánkő-lóczának” nevezték el, kővé válásáról varázslatos meséket szőttek. A fatörzs megkövesedését valójában a vulkáni rétegekből kioldódó, a fa anyagát átitató kovasav okozta.

Látogatásunk következő állomása Mátraverebély – Szentkút Kegyhely volt. Itt volt, aki megpihent a forrás lábánál, de sokan felmentünk a barlangokhoz, a lábunk előtt elterülő csodás tájban gyönyörködtünk.

Következő állomásunk Tab volt.

Itt áll hazánk második legnagyobb sztúpája és egy emlékpavilon, amely a tibeti szakrális hagyomány stílusában épült, és tudós zarándokunk, Kőrösi Csoma Sándor életútját mutatja be állandó kiállítás formájában. A tibetológus halálának 150. évfordulója alkalmából emelt kegyeleti emlékművet, a Békesztúpát még 1992-ben szentelte fel a Dalai Láma, 2010-ben pedig itt avatták fel hazánk legnagyobb buddhista templomát is.

Sok szép látnivalóval eltelve és kissé elfáradva indultunk haza az esti órákban.

A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezetének tagjai nevében ezúton is szeretnék hálás szívvel  köszönetet mondani Horváth Richárd polgármester úrnak  és a Hatvani Képviselő Testület tagjainak, hogy térítésmentesen megkaphattuk a buszt.

Lazányi Jánosné

a Hatvani Alapszervezet elnöke

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Teremtorna Hatvanban

Évek óta jól működik a teremtorna, íme egy kis ízelítő a legutóbbi foglalkozásról:

Alapszervezetek

Stresszoldó foglalkozás Hatvanban

Stresszoldó csoportfoglalkozás 2. Időpont: 2024. február 26. Vezeti: Kiss Anett pszichológus Hatvani Segítő Szolgálatunk 2024. év második foglalkozása az új tagunk bemutatkozásával kezdődött. A mai csoport témája, hogy telt el az év első hónapja, a Olvass tovább...

Alapszervezetek

Egészségnap – Eger, Lajosváros

2020. október 3-án az Egri Egészség és környezetvédő Egyesület egészségnapi rendezvényén vett részt a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete PSA szűréssel, tanácsadással a prosztata megbetegedések korai felismerése érdekében, vércukor méréssel, valamint a rendezvény sikeres megvalósulásának Olvass tovább...