Válaszd az egészségesebb életmódot!

Személyes felelősség az egészséges életmód kialakításában

2017.április 10-e, a Nemzeti Rákellenes Nap, melyet Magyarországon 1993 óta szervez meg a Magyar Rákellenes Liga. Ezen dátum dr. Dollinger Gyula születésnapjához kötött, aki 1902-ben létrehozta az Országos Rákbizottságot és a hazai rákkutatás úttörőjeként emlékezünk rá.

A Nemzeti Rákellenes Nap középpontjában a személyes felelősség áll, az, amit mi magunk tudunk megtenni az egészséges életmód kialakításáért.

Az egészség meglétében sok tényező játszik szerepet. Az idei, teltházas Nemzeti Rákellenes Napon ebből többet hallhattak az érdeklődők.

Egész évben figyelnünk kell magunkra és a családunkra, s egy-egy “felelevenítő” alkalom, mint az április 10-i segíthet abban, hogy még tudatosabban álljunk hozzá és tegyük meg azokat a lépéseket, amelyeket megtehetünk az egészségünkért.

  1. évben is a központi üzenet és az e köré épülő témák azt szolgálják, hogy tegyünk meg többet önmagunkért, az egészségünkért.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ad otthont minden évben a rendezvénynek, melyet köszöntőjével Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke nyitott meg. Köszöntötte a megjelenteket, alapszervezeteket, betegeket és azon civil szervezeteket- A Rák ellen az emberért, holnapért Társadalmi Alapítványt, az Egészség Hídja Összefogást, A Mell-Véd Egyesületet és a Mályvavirág Alapítványt-, akik jelenlétükkel megtisztelték az eseményt.

„Mindenkinek vállalnia kell a személyes rákellenes programját, beépítve életébe az egészség-elemeket”- hangzott el a Nemzeti Rákellenes Nap megnyitásakor.

Az egészséges életmódhoz az étkezés, a mozgás, a szűrővizsgálatok, a test és a lélek kiegyensúlyozottsága is hozzátartozik.

Henter Izabella MSC dietetikus, a Magyar Rákellenes Liga elnökségi tagja bemutatta az “Okostányért”, az egészséges táplálkozás abc-jét. Megtudhattuk, hogy 2016-ban hazánkban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottságával együttműködve az egészséges étkezésre vonatkozó ajánlást jelentetett meg. “Mi legyen egy nap a tányérodon?”- segít bennünket abban, hogy egészségesebben étkezzünk, főzzünk. Konkrét ajánlásokat kaptunk, a heti, napi ételekre, élelmiszerekre, mérésekre.

„Az egészség érték, karbantartása szükséges.” További információk: www.mdosz.hu

A mozgás segítő,- és jótékony hatásairól Molnárné Szabados Márta, az országos Onkológiai Intézet gyógytornásza adta át a legfontosabb információkat. Az előadás középpontjában a mozgás számos hatását mutatta be, a fizikaitól hangsúlyt adva a lelki, szellemi oldalnak is. Az önellátás, a jobb közérzet, a sikerélmények, a célkitűzések, a kitartás, légző rendszer, szív-és érrendszer, vázizom rendszer, idegrendszer, anyagcsere, mind-mind erősödik a mozgáskultúránk kialakulásával. „Amíg csak élünk, meghatározza az életünket- egyensúlyt teremt. Regenerálódás, öröm, kikapcsolódás, stresszoldás. A megjelentek egy motiváló mondatot is hazavihettek Mártától:

„… mozogj, amíg bírsz, majd vélt erődön túl is cselekedd a lehetetlent és rájössz, hogy még mire vagy képes és a lehetetlen is lehetséges…”

 

A rendezvény következő pontja a rákmegelőzés köré épült, a szervezett népegészségügyi szűrővizsgálatok bemutatásával. Dr. Kovács Attila, országos helyettes tisztifőorvos kiemelte a megelőzés, a primer- és a szekunder prevenció fontosságát. Az elsődleges megelőzés a kór kialakulását előzi meg, míg a második, az időben történő diagnózis felállítását takarja. Bemutatta az alkalmi szűréseket-amikor saját magunktól keressük fel az orvost, és a szervezett népegészségügyi szűréseket-, amelyben lakosságcsoportokat hívnak meg szűrővizsgálatokra. A HPV védőoltásról, kenetvételről, a mellrákot és a vastagbélrákot érintő információkról is beszélt tisztifőorvos úr.

Az Európai Bizottság kezdeményezésére 1987-ben készült el az első kiadású Európai Rákellenes Kódex, melynek célja, hogy összefoglalja azon intézkedéseket, amelyeket mi vagy családtagjaink tehetünk a rák kockázatának csökkentéséért. Csordásné Dr. Juhász Judit háziorvos, a Magyar Rákellenes Liga általános elnökhelyettese, ismertette azt a 12 ajánlást, amelyet bárki képes megtenni az egészségéért. “A XX század közepén a betegségek struktúrájában, halálokokban nagy változás zajlott le. A rövid lappangású, fertőző betegségek helyét átvették a lassan kialakuló, gyakran élethosszig tartó betegségek. A bizonyítékokon alapuló orvoslás kiemelt szerepet kapott. Ennek jegyében újult meg az Európai Rákellenes Kódex.”

A fenti témák után teret kapott a lelki egészség is. Török Iván, a Magyar Mentálhigiénés Szövetség tiszteletbeli elnöke beszélt az önelfogadásról, önmagunkra találásról, a spiritualitás kiemelkedő szerepéről a betegségekbe. „ A lelki egészség az egész társadalomé. Mindenki válhat veszélyeztetetté.”

A jelen lévők megismerhették a “mindfullness” jelentését és gyakorlatát. A tudatos jelenlét, ahol a gondolatainkat, figyelmünket a jelen pillanatra irányítjuk.

“A Mindfulness Based (MBSR), azaz Tudatos Jelenlét alapú módszerek a modern pszichológia egyik legnépszerűbb, legtöbbet kutatott és legígéretesebb területének számítanak, de az egészségügy területén kívül is széles körben – munkahelyeken, iskolákban, (él)sportban és számtalan különböző területen – alkalmazzák őket. A módszerek általános jellemzője, hogy meditációs gyakorlatok és könnyen érthető tudományos elméleti rész szerves egysége alkotja a tananyagot, és a hatásosság inkább a rendszeres gyakorláson, mint az elméleten alapul.” Az Országos Onkológiai Intézetben közel tíz éve vannak tanfolyamok. Fazekas Gábor, a Magyar Mindfulness és Kontemplativ Egyesület (MMKE) elnökének érdekes előadását hallhattuk.

Program:

http://rakliga.hu/nemzeti-rakellenes-nap/

 

Kapcsolódó bejegyzések

(A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen

Sportnap Hatvanban

 „(A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen” -Társadalmi és egyéni felelősség címmel  „Baráti Játékos Sportvetélkedőt” hirdetett a hatvani általános iskolák 6 – 7. osztályos tanulóinak.  A verseny időpontja: 2017. március 30. 14 óra A verseny helyszíne: Olvass tovább...

Alapszervezetek

Összefogás az emlőrák ellen -Szimpózium és léggömbös séta Debrecenben

A Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete 2018. október 15-én tartotta “Összefogás az emlőrák ellen szimpózium és séta” című rendezvényét. Napsütéses, tavaszias időben érkeztek a résztvevők Debrecenből és a környező városokból immár második alkalommal a Régi Olvass tovább...

Alapszervezetek

Koronavírus helyzet a beteg szemszögéből – Salgótarjáni Egészség Klub

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete 2021. január18-i Egészség Klubjának témája a koronavírus helyzet a beteg szemszögéből volt.. A felkért előadó, Lukács Józsefné diplomás ápoló, egészségügyi szakmenedzser volt. A vetítettképes előadás előzetesen video formájában került Olvass tovább...