Idén január 22-28. között, tizenegyedik alkalommal került megrendezésre az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét. A nemzetközi kezdeményezés legfőbb célja felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy ma már egyetlen nőnek sem kellene méhnyak rákban meghalnia, hiszen ez a rosszindulatú daganatos betegség védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető.

A „Mályvavirág Alapítvány ” mint főszervező, negyedik alkalommal mozgósította a magyar településeket a figyelemfelkeltő akcióra.  A mozgalomhoz a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete elsők között csatlakozott négy éve is és idén is.

Január 25-én a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával együttműködve kerekasztal beszélgetést tartott a témáról Bertókné Tamás Renáta járványügyi osztályvezető, megyei szűrési koordinátor irányításával. Megtudhattuk, hogy Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében. Elhangzottak országos és megyei statisztikai adatok a betegségről és az „átszűrtségről”. Gáspár Erika járási vezetővédőnő a védőnői méhnyakszűrésről tájékoztatta a hallgatóságot.  Szó volt a HPV-ről, mint fő kockázati tényezőről, a betegség többi veszélyeztető faktoráról, a védőoltásokról is.

A hallgatóság kérdéseire Dr. Horváth Imre nőgyógyász főorvos és Tóth Icó a Mályvavirág Alapítvány elnöke, a kerekasztal tagjai is készségesen válaszoltak és megosztották tapasztalataikat, véleményüket az érintett témákkal kapcsolatban.

A rendezvény része volt a közös gyöngyfűzés és információs csomagok készítése a műtéten átesett érintetteknek, melyet a Szent Lázár Megyei Kórház jelenlévő főnővérének átadtak.

A programot közös zenés torna zárta Félegyházi Évi, a Tarjáni Szabadidősport vezetőjének irányításával.

Célunk, egyesült erővel elérni,  hogy a méhnyakszűrés ne legyen tabu, hanem váljon éves rutinná, és a HPV elleni védőoltás lehetőségét is minél többen mérlegeljék.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Fontos a tudatosság!

A mai napon a Magyar Rákellenes Liga Kerekharaszti Alapszervezete a Herédi Általános Iskola 6.osztályosait látogatta meg osztályfőnöki órán. A körzeti védőnővel közösen a HPV elleni védőoltásról beszélgettünk a gyerekekkel. Ezután közösen gyöngyöt fűztünk. Köszönöm Nagyné Olvass tovább...

10000 lépés program

Folytatódik a 10 EZER LÉPÉS PROGRAM – Mezőberény, június 18.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a “Prosztatarák: mozgással a jobb életkilátásokért” rendezvényünkre. Helyszín: Szlovák Közösségi Ház (5650 Mezőberény, Gyomai u. 21.) Időpont: 2018. június 18. hétfő 17:00 óra Program: Dr. Bartóki László urológus: Prosztatarák – a lopakodó Olvass tovább...

Alapszervezetek

HPV oltás, megelőzés – előadás kamaszoknak Miskolcon

Minden év januárjának harmadik hetében rendezik meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet. A kampány kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a prevenció fontosságára. Miskolcon 14 – 18 éves kamaszokhoz szóltak. Az előadásokon szó volt arról, Olvass tovább...