A Balassi Bálint Megyei Könyvtárban 2016. október 18-án a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete egészségklub rendezvényének témája volt: a betegjog a gyakorlatban, korlátok és lehetőségek, valamint alapfogalmak megismerése a szociális ellátórendszerben.

A Magyarország Alaptörvénye előírja, hogy mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez. A betegek jogait és kötelezettségeit az egészségügyi törvény szabályozza. Az egészségügyi törvényünk a következő jogcímeket nevesíti a betegjogok között: az egészségügyi ellátáshoz való jog, az emberi méltósághoz való jog, a kapcsolattartás joga, a gyógyintézet elhagyásának joga, a tájékoztatáshoz való jog, az önrendelkezéshez való jog, az ellátás visszautasításának joga, az egészségügyi dokumentáció megismerésének joga, az orvosi titoktartáshoz való jog.

A betegjogok érvényesülése azonban nem problémamentes, a betegek jelentős része nem ismeri jogait az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele során, és így nem tud felkészülni azok érvényesítésére.

A szociális ellátórendszer nagyon összetett, gyakran változnak a jogszabályok és a jogosultságok, ezért naprakész ismerete, áttekintése nagyon nehéz.

A felkért előadó Bialkó Zoltánné, a Szent Lázár Megyei Kórház esélyegyenlőségi referense prezentációs előadásában a betegjogok korlátait és lehetőségeit mutatta be a gyakorlatban. Az előadó iránytűt adott a szociális ellátórendszerben történő eligazodáshoz.

Az előadások után lehetőség volt egyéni kérdések felvetésére is.

Az előadást a megjelentek nagy érdeklődéssel figyelték.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

“Hogyan ne legyünk mindig olyan jók?!” Stresszoldás Salgótarjánban

A MRL Salgótarjáni Alapszervezet Stresszoldó Klubjának 2017. 05. 29-én Gyulavári Kata kineziológus volt a vendége. Szenvedélyes, pergős, kérdés-feleletekkel tarkított előadásában a mindennapokból vett példákkal mutatott rá, hogy sokszor önmagunk vagyunk gátja BOLDOGulásunknak. Amikor már nem Olvass tovább...

Alapszervezetek

Rákellenes Világséta Hatvanban

A Magyar Rákellenes Liga idén is meghirdette a Rákellenes Világsétát (World Cancer Walk) magyarországi szakaszát 2024. január 14-én, vasárnap 15 órára. A sétán Hatvanban, Mátra – Sástón és Lőrinci – Erőműnél a Hatvani Alapszervezet tagjai Olvass tovább...

Alapszervezetek

Egészségnap Ságújfalun

Ságújfalu polgármestere felkérésére a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete hatodik alkalommal szervezett egészségnapot 2018. május 11-én a falu lakóinak. A köszöntők és a tanulók zenés-táncos műsora után a regisztrált száztizenhat főnek lehetősége volt részt venni Olvass tovább...