A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet elnöke a Kanizsai Dorottya Szakközépiskola 11. évfolyamos diákjainak szakmai gyakorlati foglalkozás keretében 2016. 04.27-én és 29-én vetítettképes előadást tartott az emlőrák kialakulásának kockázati tényezőiről, az időben való felismerés, a szűrések és a rendszeres önvizsgálat fontosságáról. Szó volt az egészségtudatos életmód jelentőségéről, az egyéni felelősségről, a magunkra és egymásra figyelés fontosságáról.

Az önvizsgálat oktatása után a diákok mulázs segítségével gyakorolhatták a kitapintás technikáját, kérdőív kitöltésével ellenőrizhették, hogy az elhangzottakat sikerült-e megérteniük, megjegyezniük.

Felvilágosítást kaptak a diákok a 20-45 év között nők esetében előforduló leggyakoribb daganatos megbetegedésről, a méhnyakrákról, annak primer és szekunder megelőzési lehetőségeiről.

A jelenlévő fiú tanulók megismerhették a here önvizsgálat technikáját, és teszt kitöltésével ellenőrizhették az elhangzottak elsajátításának sikerességét.

A program egyéni kérdések felvetésével és megválaszolásával zárult. A diákok szórólapokat kaptak az önvizsgálat technikájáról és a HPV elleni primer prevenció lehetőségéről és a méhnyakrákról.

 

 

 

 

„A program az American Jewish Joint Distribution Committee és a Susan G. Komen által támogatott Női Egészségmegőrző Program támogatásával jött létre”.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Kirándulás Siófokra

2020-08-17 A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezetének néhány tagja Siófokra látogatott el. Időpont: 2020. augusztus 13. Igaz, nagy kánikulát fogtunk ki, de pont alkalmas volt a balatoni sétahajózásra. Közel egy órát ringatóztunk a vízen, csodáltuk a Olvass tovább...

Alapszervezetek

Egészségnap Ságújfalun

Ságújfalu polgármestere felkérésére a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete hetedik alkalommal szervezett egészségnapot 2019. május 17-én a falu lakóinak. A köszöntők és a tanulók zenés-táncos műsora után a regisztrált érdeklődőknek lehetősége volt részt venni állapotfelmérésen, Olvass tovább...