A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával Szakmai Konferenciát rendezett 2016. május 24-én a Megyeháza Konferenciatermében.

A rendezvény aktualitását két dolog indokolta: a vastagbél- és végbélrákos esetek száma világszerte rohamosan nő. Magyarországon a probléma különösen súlyos méreteket öltött, a második leggyakoribb daganatos betegség, és a daganatok okozta halálozások között is a második, évi 5000-6000 esettel.

A sikeres gyógyításnak és a halálozás csökkentésének előfeltétele a lakosság szűrése, az időben történő felismerés, a rákmegelőző állapotok és a kialakult betegség korai kezelése. Két évtizede zajlanak kisebb-nagyobb hatókörű szűrési modellprogramok, és az egészségpolitika  2017-t jelölte meg a szervezett szűrés céldátumként.

A tudományos napon, amelynek vendége volt Dr. Oroszi Beatrix az OTH

főosztály vezetője, kiváló előadókat hallhattunk: Dr. Surján Orsolya, megyei tiszti főorvos, Dr. Ottmár Piroska háziorvos, Dr. Héra László gasztroenterológus, Dr. Vass László Ph.D. pathológus, Dr. Kári Dániel sebész, Dr. Abdulfatah Bishr onkológus  tartott jól illusztrált, magas színvonalú prezentációkat

A konferencia részvevői, akik között szakemberek, érintettek és érdeklődők voltak,,  hasznos és naprakész információkat kaptak a téma minden területéről.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Mozgásklub – Légzőgyakorlat a stresszoldásra: a „hasi légzés”

A MRL Salgótarjáni Alapszervezet 2021.05.27-i Mozgásklub programjának középpontjában a hasi légzés állt. Az SBTC Sporttelep területén, a szabadban a foglalkozást Bablenáné Kovács Márta okleveles meridián klubvezető irányította. Beszélt arról, hogy a légzés az élet alapja, Olvass tovább...

Alapszervezetek

A zene és tánc gyógyító ereje

2017.november 22-én tartottuk fenti című programunkat. Először Sági Tibor tanár tartott 40 percben érdekfeszítő előadást ebben a témában. Érdeklődve hallgattuk mindannyian zenével átszőtt mondanivalóját. Rendkívüli élmény volt. A szünetben az Alapellátás-fejlesztési modellprogram kínálta a jelenlévőket Olvass tovább...

Alapszervezetek

Nőnapi ünnepség Miskolcon

Képes beszámoló a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban tartott nőnapi ünnepségről a Miskolci Alapszervezet szervezésében.