A Siófoki Alapszervezet képviseletében 2016. május 19-én Siófokon a Széchenyi István Általános Iskolában lehetőségem volt a tanulókkal találkozni és bemutatni a Magyar Rákellenes Ligát. Ezentúl a daganatos betegségek fajtáiról, megelőzésük fontosságáról  tájékoztattam őket. Osztályonként, illetve csoportokban jöttek tanári felügyelet mellett az erre az időre kijelölt terembe.

Azt valljuk ugyanis, hogy a Liga elsődleges célja a megelőzés hangsúlyozása nemcsak a felnőtt, de már a kora gyermekkorban is. Az újabb elméletek szerint ugyanis túlnyomó részt nem elsősorban a genetikai tényezők okozzák a daganatos betegségek kialakulását, hanem az egyén egész életvitele.

Helyes életmóddal, amibe beletartozik pl. a  dohányzás és az alkohol mellőzése, a mozgás fontosságának hangsúlyozása, a helyes étrend kialakítása és követése, az erős napsugárzás elkerülése, valamint a stresszes helyzetek kezelése többek között  azok a tényezők, amelyeknek  következetes betartása esetén jóval kisebb a daganatos megbetegedések valószínűsége. Ezekre hívtam fel a figyelmüket.

A 8 figyelmeztető jelet bemutató kis rajzfilmet – melyet a hasonló korú pusztaszabolcsi gyerekek közreműködésével készítette a Liga – nagy érdeklődéssel figyelték.

Örültem a fegyelmezett magatartásuknak és nagyfokú érdeklődésüknek, amit az bizonyít, hogy sok kérdésre vártak választ a tájékoztatás végén. Az ajándékba vitt könyvjelzőknek – melyeken hasznos tanácsokat,  figyelmeztető jeleket oszt  meg a Liga – nagyon örültek.

Csohánné dr. Kovács Anna

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Hétköznapi csodák nyomában a salgótarjáni „Simontonosok”

Nagyboldogasszony napján még az időjárás is kegyes volt hozzánk, kellemes szél lengedezett és a hőmérséklet is ideális volt. A Regea Alapítvánnyal közös programunkat Pásztón  a Szentlélek templomban kezdtük. Az esemény szervezője, egyúttal klubunk vezetője, Vitek Olvass tovább...

Alapszervezetek

Miskolci Alkotópark avató

A Miskolci Alapszervezet és Segítő Szolgálat tagjai festéssel tevékenyen részt vettek az Alkotópark avatásán.

Alapszervezetek

Minden lépés számít

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete figyelemfelkeltő gyaloglást szervezett a NŐK EGÉSZSÉGÉÉRT Eresztvényben, a Tarjáni Szabadidősport Egyesület Világgyalogló Nap eseményéhez kapcsolódva a tavalyi évhez hasonlóan. Az öt kilométeres vezetett túra indítása előtt önkénteseink a kilencven Olvass tovább...