A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete 2016. május 10-én tartotta havi Egészségklubját, melynek felkért előadója dr. Farkas Zsuzsanna belgyógyász, diabetológus, háziorvos volt.

Nagyon élvezetes, szemléletes vetítettképes előadásban hallhattunk arról, hogy az ideálisnál magasabb vércukorszint évek-évtizedek alatt hogyan károsítja az ereket és milyen szövődményeket okoz, hogy népbetegségről van szó, ahol főként a 2-es típusú diabetes kialakulása nagyban függ életmódunktól.

cukorbetegség már önmagában káros a szervezetre, de ez mellett az olyan betegségek kialakulásának kockázatát is jóval megemelik, mint a daganatos betegségek. A tartósan magas vércukorszint számos rák típusnál jelent megnövekedett  kockázati tényezőt, amit a fokozott inzulintermelés vált ki.

Az előadó részletesen beszélt a helyes diétáról, a rendszeres mozgás jelentőségéről, a cukorbetegek számára szükséges életmódváltásról.

Az előadás után számos hallgatói kérdés hangzott el, és a doktornő még a személyes konzultációra is lehetőséget adott, mellyel a jelenlévők közül sokan éltek.

A jelenlévők tíz kérdéses diabetes öntesztet töltöttek ki, melyek értékelése alapján 29 %-nál áll fenn a cukorbetegség fokozott kockázata.

 

Kapcsolódó bejegyzések

COVID-19

MRL Betegakadémia a Rákellenes Világnapon

Rákellenes Világnap Téma: Onkológiai ellátás COVID idején – kérdések és feleletek  Előadó:  Dr. Furka Andrea centrumvezető főorvos; sebészet, sugárterápia és klinikai onkológia szakorvosa; egészségügyi menedzser Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Centrum Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Olvass tovább...

Alapszervezetek

Őszi színek festése

A RákÁSZ Kézműves klubjában már az őszt idézik a képek.