2016. április 8-án tartotta a Magyar Rákellenes Liga a Nemzeti Rákellenes Nap rendezvényét.

Az rendezvény mottója: Tartsd kezedben az irányítást, ha beteg vagy!

Dr. Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga elnöke köszöntötte a konferencia résztvevőit, majd felolvasta dr. Beneda Attila, az EMMI Egészségügyi Államtitkárság helyettes államtitkárának üdvözlő és méltató sorait.

Ezután a következő előadások hangzottak el:

Dr. Boér Katalin osztályvezető főorvos, Szent Margit Kórház Onkológiai osztály – Vegyünk részt az irányelvek alakításában! – A rákellenes gyógyszerek elérhetősége érdekében – Fókuszban az emlőrák   

 

Dr. Cselik Zsolt osztályvezető főorvos, Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Sugárterápiás osztály – Tartsd kezedben az irányítást, ha beteg vagy! – Vegyél részt aktívan a döntésekben!

 

Kiss Anett klinikai és mentálhigiéniai felnőtt szakpszichológus, Hatvani Albert Schweitzer Kórház Pszichiátriai Gondozó – Szeress és engedd, hogy szeressenek! – Merj beszélni az érzéseidről, ez lehet a partnereddel való szeretetteljes kapcsolat folytatásának alapja!

 

Dr. Halász Gyöngyi, a MRL Szombathelyi Alapszervezetének vezetője, fül-orr-gégész, foniáter, addiktológus – Kérj segítséget! – Akár ha beteg vagy, akár ha hozzátartozó – Merj beszélni a betegségről! Ez fontos megküzdési stratégia!

 

Az előadások után kerekasztal beszélgetés folyt az előadókkal és vendégeikkel. A gyakorlati tapasztalatok kerültek előtérbe, hogyan tudnak a Liga alapszervezetei segíteni a betegeknek, hogyan tudnak együttműködni az orvosokkal a betegek érdekében. Horváth László és felesége elmondta, hogyan alakult meg a szombathelyi ÉLGÉNÉ klub és hogyan működik már 20 éve, illetve a Siófoki Alapszervezet vezetője, Csohánné dr. Kovács Anna beszélt az alapszervezet újjáalakításáról és kapcsolatáról az onkológusokkal.

A kerekasztal-beszélgetés után dr. Demeter Jolán “A daganatos betegekért” ezüst gyűrűt adományozott Horváth Lászlónak, aki alapító tagja az ÉLGÉNÉ klubnak és a leghálátlanabb feladatot végzi hosszú évek óta: a pénzügyi feladatot.

 

Ezután helyzetgyakorlatok következtek:

  • A Salgótarjáni Alapszervezet csoportja egy olyan helyzetet mutatott be, amikor valaki daganatos beteg lett és kérdéseivel az alapszervezet tagjaihoz fordult, a tagok pedig a saját tapasztalataik megosztásával tudtak segíteni neki.
  • Az Apci Alapszervezet a “Tudj többet a rákról, tegyél többet ellene” című vetélkedő győztes iskolai csapatát hozta el, akik bemutatták a hétfejű sárkányt, azaz a hét figyelmeztető jelre hívták fel a figyelmet.
  • A pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér Gimnázium és Szakközépiskola Drámacsoportja a Mirigy átka című előadást hozta el.
  • A Debreceni Alapszervezet Újjászületés Táncklubja pedig előadásával azt igazolta, hogy a rák után is van élet, lehet találni olyan tevékenységet, ami átsegít a nehéz hónapokon és segít visszaszerezni a nőiességet, élniakarást.

Az első 25 év címmel elkészült a Magyar Rákellenes Ligáról szóló könyv.

könyv

A könyvben 105 fő mesélt arról, mi történt ezalatt a 25 év alatt. A könyvbemutatón a következők méltatták a könyvet:

  • Prof. dr. Ottó Szabolcs, az Országos Onkológiai Intézet volt orvosigazgatója, osztályvezető főorvos kiemelte a betegszervezetek szerepét a szűrésekben, a figyelemfelhívásban.
  • Prof. dr. Eckhardt Sándor, emeritus professzor, az MTA tagja videóüzenetben emlékezett a Liga megalakulásának körülményeire.
  • Prof. dr. Simon Tamás, emeritus professzor, az orvostudomány kandidátusa, a Magyar Rákellenes Liga elnökségi tagja, a könyv felelős szerkesztője elmondta, hogyan született meg az ötlet arról, hogy elkészüljön egy ilyen könyv.
  • Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga gazdasági elnökhelyettese megköszönte a támogatóknak a könyv kiadásának lehetőségét és mindenkinek köszönetet mondott, aki a könyv létrejöttén fáradozott. Szavait azzal zárta, hogy kér és bátorít mindenkit arra, hogy dolgozzon úgy a Ligában, hogy legyen mit írni a következő 25 évről is.
  • Csordásné dr. Juhász Judit, a Magyar Rákellenes Liga általános elnökhelyettese felolvasta a könyvjelző szövegét, tisztelegve ezzel dr. Vasváry Artúrné tiszteletbeli elnök előtt és átadta neki a könyvet.

A méltatás után dr. Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga elnöke mindazoknak, akik írtak a könyvbe, átadott egy példányt.

A rendezvény zárásaként Az év onkológusa – az én orvosom pályázat eredményhirdetése következett. A Magyar Rákellenes Liga 2008-tól hirdeti meg Az év onkológusa pályázatot. 2016-ban Az év onkológusa címet prof. dr. Nyáry István nyerte el a szavazatok alapján, így ő vehette át a Dr. Dollinger Gyula emlékérmet és oklevelet.

 

 

 

 

 

                 


1 hozzászólás

Dr. Dollinger Gyula domborművének megkoszorúzása a Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából | Magyar Rákellenes Liga · 2016-04-11 at 17:50

[…] A Magyar Rákellenes Liga 1993 óta szervez Nemzeti Rákellenes Napot dr. Dollinger Gyula születésnapjához – április 10-éhez kapcsolódva. Az idei Nemzeti Rákellenes Nap április 8-án, pénteken volt. http://rakliga.hu/2016/nemzeti-rakellenes-nap-tartsd-kezedben-az-iranyitast-ha-beteg-vagy/ […]

Hozzászólás nem engedélyezett.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

A daganatos betegek sugárterápiája

A Siófoki Alapszervezet 2016. szeptember 21-én a KIKK Kamara  termében „A daganatos betegek sugárterápiája” címmel előadást szervezett. Az előadásra dr. Cselik Zsolt főorvos urat kértük fel, aki a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Regionális Onkológiai Centrum Olvass tovább...

Alapszervezetek

„Gyöngyözzünk!” Tabuk nélkül a HPV-ről, a védőoltásról, a méhnyakrákról

A Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Többcélú Szakképző Intézmény tanulóinak tartottak egészségügyi felvilágosító órákat 2021. június 3-án a Salgótarjáni Mályvavirág Pont és a MRL Salgótarjáni Alapszervezet önkéntesei. A humán papilloma vírus jellemzőiről, a fertőzés terjedésének módjairól, Olvass tovább...

Alapszervezetek

Műtét előtt – bevezető az aneszteziológia világába

A MRL Miskolci Segítő Szolgálat szervezésében az érdeklődők dr. Nagy Géza Ph.D Semmelweis Tk. kórház orvosigazgató helyettesével találkozhattak 2018. szeptember 26-án. Élvezetes előadásban volt részük a jelenlévőknek. Betekintést nyerhettek az aneszteziológia világába (mely az orvostudomány Olvass tovább...