2016. április 11-én a Magyar Rákellenes Liga munkatársai megkoszorúzták dr. Dollinger Gyula domborművét az Országos Onkológiai Intézet bejáratánál. A koszorúzáson részt vett prof. dr. Ottó Szabolcs, az Országos Onkológiai Intézet volt orvosigazgatója, osztályvezető főorvosa.

Dr. Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga elnöke méltatta dr. Dollinger Gyula munkásságát, felolvasta rövid életrajzát, kiemelve azt, hogy neki köszönhetjük a Rák Bizottság megalakulását és a rákregiszter hazai megszervezését.

Prof. dr. Ottó Szabolcs elmondta, hogy Magyarországon kiemelkedő volt a rákbetegek regisztrációja a rákregiszter létrejötte óta. Egy régi irat szerint még foglalkozások szerint is nézték a daganatos betegségek előfordulását és így találták pl. azt, hogy a hentesek és kocsmárosok feleségénél gyakoribb volt a méhnyakrák. Azt gondolja, hogy nem ijesztgetni kell a rákkal kapcsolatban, hanem felvilágosítani. Ebben óriási szerepe van a civil szervezeteknek és szerinte a Magyar Rákellenes Liga élen jár a felvilágosításban.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy ma tovább élnek az emberek és jó a diagnosztika, korán fel lehet ismerni a daganatos elváltozást, ezért olyan sok a megbetegedettek száma. Ugyan nőtt a megbetegedés, de a halálozás stagnál már évek óta.
Az, hogy Magyarország első vonalban van a daganatos megbetegedéseket és halálozást illetően, valószínűleg annak is köszönhető, hogy pontos statisztikáink vannak, ellentétben sok országgal, ahol ezek az adatok becslésen alapulnak.  

A Magyar Rákellenes Liga 1993 óta szervez Nemzeti Rákellenes Napot dr. Dollinger Gyula születésnapjához – április 10-éhez kapcsolódva. Az idei Nemzeti Rákellenes Nap április 8-án, pénteken volt.
http://rakliga.hu/2016/nemzeti-rakellenes-nap-tartsd-kezedben-az-iranyitast-ha-beteg-vagy/

 

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

SZOKÁSOSTÓL ELTÉRŐ FARSANGUNK

A Hatvani Alapszervezet beszámolója Bár a vírus miatt hagyományos módon nem farsangolhattunk az idén, de február hónap elején egy játékra kértem, invitáltam  alapszervezetünk tagjait és családjukat. Készítsenek közösen családtagjaikkal, vagy csak a maguk örömére farsangi Olvass tovább...

Alapszervezetek

Teremtorna Hatvanban – Keveset mozgóknak, fogyókúrázóknak 12.

Időpont:  2016. április 6. Helyszín: Grassalkovich Művelődési Ház Ebben az évben újból elindítottuk teremtornánkat. Egyre sikeresebb a város lakossága körében, hétről-hétre egyre többen jelzik, hogy szeretnének csatlakozni hozzánk. Betegek, családtagok és immár ismerősök is örömmel fogadták Olvass tovább...

Alapszervezetek

A Siófoki Alapszervezet is részt vett a XII. Betegjogi konferencián

A MR Liga Siófoki Alapszervezetének képviselői is részt vettek a 2015. nov. 17-én Budapesten megrendezett XII. Betegjogi Konferencián. A konferencia témája a második orvosi vizsgálat volt. A programban 3 meghívott előadó vett részt. Az első Olvass tovább...