Idén januárban tizedik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét. Ez alkalomból a Mályvavirág Alapítvány, a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért újra közös akcióra hívta a magyarországi településeket. Budapest mellett mintegy 60 település csatlakozott a felhíváshoz.

Ehhez a mozgalomhoz csatlakozva a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete január 19-én „Gyöngyre fűzve: Együtt a méhnyakrák ellen” címmel  szervezett rendezvényt a Stécé Kávézó Galériatermében. Az esemény, amelyen 130-an vettek részt, közös gyöngyfűzéssel indult.

A program a Mályvavirág Alapítvány vezetője, Tóth Icó figyelemfelkeltő gondolataival kezdődött. Megtudhattuk, hogy  Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében. Magyarországon évente mintegy 1.000-1.200 méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak és közel félezer nőt veszítünk el ebben a betegségben. Ugyanakkor van primer prevenció, védőoltás a betegséget 99,7 %-ban okozó HPV vírus ellen, és a nőgyógyászati szűrővizsgálattal lehetőség nyílik arra, hogy időben felismerjék a rákmegelőző állapotot, ahol a túlélési arány a kezelés után 100%!

Gáspár Erika Járási vezetővédőnő a védőnői méhnyakszűrésről tájékoztatta a hallgatóságot. Része volt a programnak a Salgótarjáni SZC Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakközépiskolája és Szakiskolája tanulói részére meghirdetett „Együtt a méhnyakrák ellen” vetélkedő eredményhirdetése. Sturmann-né Füleki Andrea gyógytornász és Félegyházi Évi személyi edző gondoskodtak a jelenlévők szakavatott megmozgatásáról. A program a karancsaljai Havanna Senior Tánccsoport bemutatójával zárult.

Célunk az volt, hogy minél több nő életkorra való tekintet nélkül tudatában legyen annak, hogy védőoltással és rendszeres szűréssel ma már nagyon eredményesen védekezhetünk a méhnyakrák ellen, de ehhez a saját felelősségteljes viselkedésünk nélkülözhetetlen.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Első online továbbképzés alapszervezeti vezetőknek, tagoknak, önkénteseknek

2020-09-22 Szeptember 18-20-ig tartott az első online továbbképzésünk, melynek szervezője a Magyar Rákellenes Liga Hatvani Segítő Szolgálata volt. Az egyes alkalmakon 20-30 fő vett részt. Az értékelő kérdőívek szerint a hallgatóság összességében elégedett volt a Olvass tovább...

Alapszervezetek

Március 15. ünnepség Hatvanban

A Hatvani Alapszervezet beszámolója -A magyaroknak március idusa már régóta nem csak a tavasz ébredését, hanem a nemzeti öntudat és szabadságszeretet ünnepét is jelenti – emelte ki Horváth Richárd ünnepi beszédében. Az 1848-49-es forradalom és Olvass tovább...

Alapszervezetek

XXVII. EGER CIVIL ÜNNEPE

Az Egri Majorette Együttes és a Szihalmi Fúvós Együttes közreműködésével indult a XXVII. Civil Ünnep Egerben szeptember 17-én, szombaton. A felvonulók a Dobó térről a Civil Közösségek Házába vonultak, ahol az ünnepi köszöntők után sok Olvass tovább...